Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
|
København, den 20. december 2007  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. november 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:
â€Ministeren bedes redegøre for, hvad der kan være forklaringen pÃ¥, at sygdomstallet for campylobacter i 2007 er steget med 25 procent samt oplyse, hvordan stigningen er fordelt pÃ¥ dansk produceret og udenlandsk kød.â€
Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at en del af forklaringen på stigningen i antal syge af Campylobacter fra 2006 til 2007 kan være den stigende import af kyllingekød. Der er dog mange forhold, der kan spille ind her.
Forekomsten af Campylobacter i udenlandsk kyllingekød er højere end i dansk kyllingekød. Ud fra nye beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet vurderes det, at op mod 80% af de sygdomstilfælde, der kommer fra Campylobacter i kyllingekød, skyldes importeret kølet kyllingekød. Det hører med til billedet, at antallet af syge i 2006 lå usædvanligt lavt. Derfor virker stigningen i 2007 ekstra voldsom. I forhold til 2005 er det nuværende niveau omkring 6% højere.
Â
Fødevarestyrelsen har ikke registreret nogen stigning i forekomsten af Campylobacter, hverken i danske kyllingeflokke eller i dansk kyllingekød. Andelen af Campylobacter positive kyllingeflokke i 2007 er på samme niveau som de sidste år. For det danske kyllingekød er der heller ikke nogen markant stigning.
Eva Kjer Hansen
/Thomas Elvensø