Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 4. april 2008

Sagsnr.: 11256

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 27. februar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 154) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 154:

 

”Kan ministeren bekræfte, at de i campylobacterplanen omtalte indgreb mod insekter skyldes sygdomskim påført landbrugsdyr fra insekter, og at disse insekter kan have været i kontakt med rotter og afføring som f.eks. gylle?”

 

Svar:

 

Som jeg var inde på ved besvarelsen af spørgsmål 152, har Fødevarestyrelsen oplyst mig om, at Veterinærinstituttet ved DTU for nylig har gennemført et forskningsprojekt med netoverdækning af kyllingehuse. Forskningsprojektet viste, at fluer er en vigtig smittespreder af campylobacter i kyllingeflokke, og at det har en stor effekt at holde fluerne ude af kyllingehusene for at undgå smitte. Campylobacter er vidt udbredt i naturen og forekommer almindeligt i tarmkanalen hos mange dyrearter og dermed også i dyrenes afføring.

 

Forskningsprojektet viste, at det sammenlignet med andre insektarter mest er stuefluer, der er bærere af campylobacter. Den afføring, hvor fluerne kommer i kontakt med campylobacter, stammer i langt overvejende grad fra svin, kvæg og får. Fluer har ingen præference for afføring fra kæledyr eller gnavere, hvorfor afføring fra disse dyr ikke formodes at spille nogen særlig rolle i denne smitterute.

 

Eksperterne fra DTU var med til at udarbejde Fødevarestyrelsens handlingsplan for campylobacter. Forskningsprojektet med netoverdækning var baggrunden for handlingsplanens indsatsområde om udvikling og implementering af et brugbart insektværn.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Heidi Søltoft