Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 3. april 2008

Sagsnr.: 11256

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 27. februar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 153) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 153:

 

”Kan ministeren bekræfte, at landmænd og dyrlæger rammes af resistente stafylokokker, som skyldes smitte fra landbrugsdyr, og at q-feber (kalvekastningsfeber) smitter via rotter til landbrugsdyr til landmænd?”

 

Svar:

 

Jeg regner med, at der med resistente stafylokokker menes methicillinresistente Staphylococcus aureus (MRSA). Fødevarestyrelsen har oplyst mig om, at det er korrekt, at landmænd, dyrlæger og andre personer, der kommer i kontakt med dyr, kan blive smittet med en særlig undertype af MRSA med typebetegnelsen ST398 fra svine- og måske også kvægbesætninger. ST398 er inden for de seneste år fundet hos mennesker i Danmark, formentlig som følge af overførsel af bakterierne fra dyrene ved kontakt. MRSA er dog typisk en hospitalsinfektion, og kun 14 ud af 666 tilfælde hos mennesker i 2007 skyldtes MRSA af typen ST398.

 

Ved en lille undersøgelse udført i 2007 blev ST398 fundet i 4 ud af 5 undersøgte svine-besætninger med kontakt til mennesker, der i forvejen var smittet med bakterien. Senest er bakterien fundet hos dyr og mennesker i en svinebesætning ved Sorø. I den forbindelse har Fødevarestyrelsen anmodet Sundhedsstyrelsen om specifik rådgivning med henblik på en fornuftig og effektiv håndtering af situationen.

 

Forekomsten af ST398 hos dyr er også drøftet i EU, der i år har igangsat en såkaldt baseline undersøgelse i sobesætninger i alle medlemslande for at finde ud af omfanget hos svin i EU. I Danmark vil 300 avls- og sobesætninger blive undersøgt. EU-undersøgelsen ventes afsluttet ved udgangen af december 2008, hvorefter resultaterne vil blive vurderet og eventuelle initiativer drøftet i EU.

 

Fødevarestyrelsen har endvidere oplyst mig om, at rotter ikke spiller nogen rolle i udbredelse af smitte med Q-feber. For denne infektion gælder, at både dyr og mennesker smittes ved kontakt med smittede dyr, særligt ved kontakt med fostervand og fosterhinder i forbindelse med kælvningen og med aborterede fostre.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

/Heidi Søltoft