12. marts 2008

J.nr.: 11398

 

 

Status for Dyrevelfærdsrejseholdets aktiviteter

 

 

Rejseholdets aktiviteter i 2006

Rejseholdet indledte i 2006 sine aktiviteter med en præsentationsrunde i Fødevareregionernes kontrolafdelinger samt præsentationsmøder med brancher m.fl. Rejseholdet har i særdeleshed sat fokus på samarbejdet med færdselspolitiet og deltagelse i vejkontroller samt koordinering af fødevareregionernes kontrol med dyrevelfærd på samlestederne.

 

Koordinering af Fødevareregionernes kontrol med dyrevelfærd

Møder med Fødevareregionernes kontrolafdelinger og beredskabscentre
Rejseholdet har i 2006 afholdt møde med stort set alle Fødevareregionernes kontrolafdelinger. I møderne har deltaget personale, som beskæftiger sig med dyrevelfærdskontrol. Møderne har dels omfattet en præsentation af rejseholdet, dels en mere specifik diskussion af aktuelle dyrevelfærdsmæssige problemstillinger med relation til den enkelte afdeling.

 

Kalibrering af Fødevareregionernes veterinærkontrol på samlestederne i DK

Rejseholdet har i sommeren 2006 besøgt landets 13 samlesteder. Fødevareregionerne forestår godkendelsen af samlestederne, og regionernes tilsynsførende dyrlæger foretager indsyningen af dyrene på samlestederne. Formålet med rejseholdets besøg var at skabe et overblik over fødevareregionernes kontrol af de dyrevelfærdsmæssige forhold på samlestederne  - herunder at få kendskab til, hvorvidt regionernes konkrete vurderinger af de dyrevelfærdsmæssige forhold på samlestederne er tilstrækkelige ensartede og lever op til Fødevarestyrelsens retningslinier på området.

 

Efter besøg på samlestederne i Danmark kunne det konkluderes, at regionernes dyrevelfærdskontrol ikke foregår helt ensartet og koordineret. Rejseholdet har som opfølgning på besøgene på samlestederne udsendt en konklusion til de respektive samlesteders kontrolafdelinger, hvoraf det fremgår, hvilke tiltag kontrolafdelingerne bør sætte i værk med henblik på at opnå en ensartet og koordineret indsats. Af konklusionen fremgår, at  kontrolafdelingerne generelt bør sætte fokus på uddannelse af samlestedernes personale, ligesom uddannelse og supervision af de tilsynsførende dyrlæger bør systematiseres. Rejseholdet har tilbudt at deltage i afdelingsmøder, hvor problemer omkring ensartet koordineret kontrol på samlesteder er på dagsordnen. Desuden opfordrer rejseholdet til kampagner på dyrevelfærdsområdet, hvor der sættes fokus på specifikke områder, f.eks. strøelse på lastbiler, transportegnethed, aflivning etc.

 

Møder vedrørende vurdering af transportegnethed

På baggrund af dyrevelfærdsrejseholdets besøg på samlestederne har rejseholdet afholdt temamøder vedrørende reglerne for vurdering af dyrenes transportegnethed i to kontrolafdelinger. Møderne har omfattet en gennemgang af reglerne for vurdering af transportegnetheden, herunder den skærpede transportegnethedsvurdering suppleret med fremvisning af power-point cases. Kontrolafdelingerne har givet udtryk for, at de fik stort udbytte af disse temamøder.

 

Samarbejdet med Rigspolitiets Færdselsafdeling

Ved hovedparten af vejkontrollerne har der udover Rigspolitiets Færdselsafdelingens faste stab indenfor Tungvognsdivisionen deltaget færdselspoliti fra de lokale politikredse.

I tilslutning til vejkontrollerne har der været afholdt møder for det lokale færdselspoliti, hvor dyrevelfærdsrejseholdet har deltaget som underviser.    

 

Rejseholdet og Rigspolitiet har afholdt 2 møder, hvor samarbejdet omkring velfærdskontrollen på dyretransporterne har været drøftet. I 2006 udsendte Fødevarestyrelsen og Rigspolitiet en fælles pressemeddelelse omhandlende resultaterne af vejkontrollerne på dyretransporterne til udgangen af oktober 2006. Pressemeddelelsen har i forhold til tidligere lignende pressemeddelelser, som Rigspolitiet har udsendt over resultaterne vedrørende vejkontrollerne, indeholdt en beskrivelse af, hvilken dyrevelfærdsmæssig betydning de beskrevne forseelser har haft. Denne uddybning har været mulig på baggrund af rejseholdets deltagelse i vejkontrollerne.

 

Informationsvirksomhed

Rejseholdet har i 2006 afholdt en række informationsmøder med brancherne, Den danske Dyrlægeforening, m.fl. Mødernes overordnede formål har været at orientere om rejseholdets oprettelse og drøftelse af det fremtidige samarbejde.

 

Følgende informationsmøder er afviklet i 2006

o       Danske Slagteriers Veterinærudvalg

o       Den Danske Dyrlægeforening

o       Politiets netværksgruppe vedr. dyreværn

o       Dyrlæger ansat i LVK

o       LandbrugsrÃ¥dets Veterinærudvalg

o       Slagteribranchen vedr. dyretransporter

o       Danish Meat Association

o       Rigspolitiet vedr. dyretransporter.

 

Kampagner

Skuldersår hos søer

Ved Dansk Svineproduktions årsmøde 2006 i Herning blev daværende familie- og forbrugerminister Lars Barfoed opfordret til, at dyrevelfærdsrejseholdet i samarbejde med branchen skulle gennemføre en kampagne for at nedbringe antallet af skuldersår hos søer i moderne svineproduktionssystemer. Baggrunden for dette initiativ var den store stigning i antallet af politianmeldelser på skuldersår hos søer slagtet på de danske slagterier. Dyrevelfærdsrejseholdet og Dansk Svineproduktion har efterfølgende iværksat en række tiltag, som skal afdække årsagerne til stigningen i antallet af skuldersårs anmeldelser og på sigt medvirke til en lavere forekomst af skuldersår i besætningerne.

 

 

Øvrige aktiviteter

Bistand til politiet i større landsdækkende sager

Bekendtgørelsen om beskyttelse af dyr under transport blev ændret ved bekendtgørelse nr. 734 af 13. juli 2005. Dette indebar blandt andet øgede arealkrav ved forsendelser over otte timers varighed af svin. Ændringen for så vidt angår de øgede arealkrav trådte i kraft den 15. august 2006.

 

I løbet af september 2006 konstaterede flere fødevareregioner og dyrevelfærdsrejseholdet en ændring i eksportmønstret af svin til Tyskland. En række større eksportører af svin begyndte at benytte Eksportplatz Tarpholtz 18 km syd for den danske grænse som bestemmelsessted for eksporterne.

 

Antallet af eksporter til Tarpholtz steg betydeligt i løbet af september. Fødevareregionerne begyndte at undre sig over, at et større og større antal svin havde Tarpholtz som bestemmelsessted. Rejseholdet konstaterede ved vejkontroller sammen med rigspolitiet, at transportbilerne var læsset i henhold til reglerne for transporter under 8 timer, og at svinene som følge heraf ikke altid havde permanent adgang til drikkevand og øget plads.

 

Fødevarestyrelsen og Rejseholdet modtog i september og oktober 2006 enkelte forlydender om, at transporterne ikke havde Eksportplatz Tarpholtz som bestemmelsessted, men i stedet kørte videre til slagterier og besætninger andre steder i Tyskland. Fødevarestyrelsen sendte på den baggrund et brev til de Tyske myndigheder for at afklare Eksportplatz Tarpholtz`s status.

 

Efter at pressen havde afdækket, at transporter med Tarpholtz som bestemmelsessted ikke kørte efter reglerne, blev rejseholdet af Fødevarestyrelsen bedt om at koordinere indsatsen omkring efterforskning og en eventuel indgivelse af politianmeldelse mod involverede eksportører og transportører for formodede overtrædelser af transportlovgivningen.

 

Rejseholdet har i den anledning indsamlet oplysninger om samtlige eksporter med Tarpholtz som bestemmelsessted for perioden 1. september til 3. november 2006. Disse oplysninger er sorteret og kontrolleret og bruges som dokumentation for afviklingen af transporterne. Rejseholdet har med baggrund i de indsamlede oplysninger politianmeldt et antal eksportører og transportører for formodede overtrædelser af straffeloven og transportlovgivningen herunder regler i henholdt til EU-lovgivningen på området. Rejseholdet har stillet sig til fuld disposition for politiet med faglig bistand i politiets videre efterforskning af de formodede overtrædelser.

 

Deltagelse i planlægning af kursus for transportører

Ifølge den nye transportforordning skal dyretransportører gennemgå en uddannelse for at måtte transportere dyr. Dyrevelfærdsrejseholdet bistår Justitsministeriet med fastlæggelse af det faglige indhold i uddannelsen af personale i transportvirksomheder og på samlesteder, der  transporterer og håndterer dyr.

 

 

Rejseholdets aktiviteter i 2007

Samarbejdet med Rigspolitiets Færdselsafdeling

Rejseholdet har i 2007 deltaget i alle vejkontroller afholdt af Rigspolitiets Færdselsafdeling, det vil sige 22 stk. af cirka 3 dages varighed. På grund af strukturomlægningen indenfor politiet har der ikke været afholdt koordineringsmøder i 2007. Der er blevet afholdt møde i februar 2008.

 

Rejseholdet har medvirket til planlægningen af kontrollerne således, at vejkontrollerne i nogen udstrækning har været målrettet mod steder, hvor der var mistanke om overtrædelse af glædende lovgivning.   

 

 

Informationsvirksomhed

I lighed med 2006 er der i 2007 afholdt en lang række informationsmøder med brancher, praktiserende dyrlæger, landbrugskonsulenter, dyreværnsorganisationer med flere.

Rejseholdet har deltaget i planlægningen og gennemførelsen af politiets efteruddannelse af  personer i politikredsene, der skal have speciel indsigt i dyreværnsområdet. Der har været afholdt 4 kurser af 2,5 dags varighed for cirka 80 personer i alt. 

 

Rejseholdet har i 2007 været kursuskoordinator på alle Fødevarestyrelsens interne kurser vedrørende velfærd, dyreværn på slagterier, samt transportkursus vedrørende dyreværn.

 

 

Kampagner            

Skuldersår hos søer

Dyrevelfærdsrejseholdet har deltaget i et pilotprojekt sammen med Dansk Svineproduktion (jf. samarbejdet med branchen vedr. skuldersår) om vurderingen af graden af skuldersår hos søer modtaget på to soslagterier. Rejseholdet har ligeledes deltaget i en informationsrække, som branchen har afholdt med henblik på at gøre svineproducenter og praktiserende dyrlæger mere bevidste om forebyggelsen af skuldersår i besætningerne. 

 

Indtransport til samlestederne

Rejseholder har aflagt besøg på 3 samlesteder med henblik på at vurdere validiteten af de oplysninger, som eksportørerne giver embedsdyrlægerne i relation til eksporter af svin. Der blev sat fokus på kontrol af oplysninger om længden af indtransporterne til samlestederne, hvor afstande over 100 km. i nogle tilfælde bevirker, at dyrene inden videre transport skal have mindst 6 timers hvil på samlestedet samt, at der vil gælde skærpede krav til arealer og transportmidlernes indretning. Der forventes aflagt besøg på yderligere 4-5 samlesteder i foråret 2008 for kontrol af indtransporter.

 

 

Øvrige aktiviteter

Dyrevelfærdsrejseholdet har deltaget i aktioner planlagt af Fødevarestyrelsens medicinrejsehold rettet mod kvægbesætninger, hvor der var oplysninger om ulovlig anvendelse af medicin og dyrevelfærdsmæssige problemer. Aktionerne gav anledning til, at der blev indgivet politianmeldelse mod én besætning for overtrædelse af dyrevelfærdsreglerne.  

Rejseholdet gav efter anmodning fra fødevareregion Nord assistance til politiet vedrørende en transport med slagtekyllinger, der var havareret under en snestorm. Rejseholdet har efterfølgende indgivet politianmeldelse mod transportfirmaet og slagteriet for manglende agtpågivenhed ved transport af dyr under vanskelige vejrforhold. 

 

Rejseholdet har stået for den landsdækkende indsamling af bevismateriale i sagen omkring SPF-selskabets formodede ulovlige eksporter med hensyn til den manglende anvendelse af mellemstationer. På denne baggrund har rejseholdet foretaget politianmeldelse af SPF-selskabet. 

 

På anmodning fra Fødevarestyrelsens direktion kontaktede rejseholdet i sommeren 2007 alle regionernes kontrolafdelinger, som foretager sundheds- og velfærdscertificering ved eksport af dyr. En del af kontakterne blev foretaget som besøg på samlestederne. Formålet med opgaven var at instruere regionerne om proceduren ved kontrol af de dyrevelfærdsmæssige forhold i tilslutning til afsendelsen af dyrene. Direktionen ønskede sikkerhed for, at alle regioner foretog kontrollen i henhold til bestemmelserne.  

 

 

 

Obligatoriske kurser for dyretransportører

Fra den 1. januar 2008 er der krav om, at alle personer, der er fører eller ledsagere på vejkøretøjer, som transporterer heste, kvæg, får ged svin eller fjerkræ, skal være i besiddelse af et særligt kompetencebevis. Fra 1. januar 2008 er der ligeledes krav om, at personer, der håndterer dyr på samlesteder, skal have gennemgået uddannelseskurser.

 

Justitsministeriet har anmodet Fødevarestyrelsen om at forestå godkendelsen af uddannelserne. Rejseholdet har stået for godkendelsen af de obligatoriske kurser, som blev iværksat i AMU-regi i 2007 og har ligeledes behandlet ansøgninger fra en række organisationer, som ønsker at afvikle kurserne udenfor AMU-regi.

 

 

Sager som dyrevelfærdsrejseholdet har rejst i perioden 1. juni 2006 til 31. december 2007

I tabel 1 nedenfor er angivet de sager, som dyrevelfærdsrejseholdet har rejst i perioden 1. juni 2006 til 31. december 2007.

 

Tabel 1. Sager som dyrevelfærdsrejseholdet har rejst i perioden 1. juni 2006 til 31. december 2007.

 

Politi-anmeldelser

Udtalelser

Indskærpelser og påbud

Hjælp til regionerne

Andet

Antal 2006[1]

3

12

0

0

2

Antal 2007

10

23

16

1

6

  

Politianmeldelser: Omhandler sager hvor dyrevelfærdsrejseholdet har foretaget politianmeldelse af forhold vedrørende overtrædelser af dyrevelfærds bestemmelserne.

 

Udtalelser: Omhandler veterinærfaglige udtalelser fra dyrevelfærdsrejseholdets dyrlæger til politiet til brug ved tiltalerejsning. Hovedparten af udtalelserne er givet i relation til dyrevelfærdsrejseholdets deltagelse i Rigspolitiets transportkontroller på dyretransporter.

 

Indskærpelser og påbud: Omhandler sager hvor dyrevelfærdsrejseholdet selv har meddelt indskærpelser eller påbud til besætningsejere eller transportører.

Hjælp til regionerne: Omhandler sager hvor dyrevelfærdsrejseholdet har ydet bistand til fødevareregionerne i tilslutning til regionernes sagsbehandling af forhold vedrørende overtrædelser af dyrevelfærdsbestemmelserne.

Andet: Omhandler blandt andet sager hvor dyrevelfærdsrejseholdet har anmodet politiet om at foretage kontrolbesøg i besætninger efter, at rejseholdet ved vejkontroller eller på anden vis har fået mistanke til overtrædelse af dyreværnsbestemmelserne.



[1] Perioden 1.6.2006 til 31.12.2006