Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri 2007-08 (2. samling)
FLF Alm.del
Offentligt
514231_0001.png
514231_0002.png
Til FolketingetUdvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
København, den 20. december 2007Sagsnr.: 5725
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. november2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

Spørgsmål 15:

”Ministeren bedes redegøre for, hvilke konkrete initiativer der er taget siden november2006 for at iværksætte handlingsplanen til bekæmpelse af campylobacter.”

Svar:

Der er to store initiativer, som jeg vil fremhæve i forhold til Campylobacter, hvor der ergjort en særlig indsats indenfor det sidste år. Det er dels den intensiverede kontrol afCampylobacter og Salmonella i dansk og importeret kød, dels arbejdet med at udvikleden nye og første handlingsplan for Campylobacter.Regeringen afsatte i slutningen af 2006 særlige midler til en styrket indsats gennem enrække af anbefalingerne i Fødevarestyrelsens ”Rapport om dansk særstatus og nye initi-ativer mod Salmonella og Campylobacter i dansk og importeret kød og æg”. Siden dahar Fødevarestyrelsen arbejdet intensivt videre med flere nye initiativer til reduktion afbåde Campylobacter og Salmonella i fødevarer.Der blev først fokuseret på det område, hvor der kunne forventes den største umiddelba-re effekt. Fødevarestyrelsen har derfor med start i november 2006 iværksat en intensive-ret kontrol af Salmonella og Campylobacter i dansk og importeret kød. Den såkaldte”case-by-case” kontrol. Case-by-case kontrollen har betydet, at Fødevarestyrelsen harafvist partier af kød, der har været forurenet med Salmonella og Campylobacter i ensådan grad, at det vil være farligt for forbrugerne at spise.En anden stor opgave i år har været at få løftet den danske strategi for Campylobacter tilen egentlig handlingsplan i samarbejde med erhvervet og eksperterne på DanmarksTekniske Universitet (DTU). Den 5-årige handlingsplan for Campylobacter ligger klarved udgangen af 2007, som lovet.Det sidste års tid har alle de involverede parter lavet forberedelser til arbejdet med hand-lingsplanen. I november i år har eksperterne på DTU afholdt en international workshop,så den nyeste viden kommer med i udviklingen af den danske Campylobacterhand-lingsplan.Der har været en møderække i både styregruppen og i arbejdsgruppen, og nu ligger detfærdige resultat næsten klar.
Arbejdet med udvikling af case-by-case og handlingsplanen for Campylobacter er fore-gået sideløbende med, at der er blevet sendt ansøgning af sted til EU om særstatus forSalmonella i konsumæg og i kyllingekød. Alt i alt er der i 2007 blev sat nogle store ini-tiativer i værk for at forebygge og bekæmpe både Campylobacter og Salmonella. Medlancering af Campylobacter handlingsplanen er der i begyndelsen af 2008 en række nyeinitiativer, vi skal tage fat på.
Eva Kjer Hansen/Thomas Elvensø
2