Til Folketinget

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 21. december 2007

Sagsnr.: 5694

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 29. november 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 14:

”Vil ministeren kommentere artiklen ”Markant flere danskere bliver syge af campylobacter” bragt i Ingeniøren den 12. oktober 2007 og oplyse, hvad ministeren agter i forlængelse heraf?”

 

Svar:

Der er tre overordnede kritikpunkter i den pågældende artikel i ”Ingeniøren”. Det går på, at antallet af syge er steget fra 2006 til 2007, selvom regeringen har lovet at bekæmpe Campylobacter; at der ikke allerede ligger en handlingsplan klar, og at vi ikke stiller særlige krav til indhold af Campylobacter i importerede kyllinger.

 

Jeg vil indledningsvis nævne, at min forgænger på dette felt, Familie- og Forbrugerminister Carina Christensen, kommenterer på denne kritik i umiddelbar tilknytning til artiklen. Det fremgår blandt andet af kommentaren, at vi arbejder på at have en handlingsplan klar ved udgangen af 2007. Det holder stadig.

 

Det er korrekt, at der fra 2006 til 2007 er sket en stigning på 25% i antallet af mennesker, der bliver syge af Campylobacter. Det hører dog med til billedet, at antallet af syge i 2006 lå usædvanligt lavt. Derfor virker stigningen i 2007 ekstra voldsom. I forhold til 2005 er det nuværende niveau omkring 6% højere.

 

Jeg kan i øvrigt henvise til min besvarelse af udvalgets spørgsmål 16, hvor jeg blandt andet oplyser, at en del af forklaringen på stigningen fra 2006 til 2007 kan være den stigende import af kyllingekød.

 

Vi har i en lang årrække arbejdet med bekæmpelse af Campylobacter, og siden 2003 har vi haft en dansk strategi mod Campylobacter. Vi har set et markant fald i kyllingeflokke og det kølede kyllingekød, og et fald på ca. 30% i antallet af syge mennesker i perioden 2001 til 2006. Den frivillige danske strategi for at forebygge og bekæmpe Campylobacter har virket.

 

Nu er det importproblematikken, der er den største udfordring. Det er blevet tydeliggjort med de nye beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet, hvor det vurderes, at op mod 80% af de sygdomstilfælde, der kommer fra Campylobacter i kyllingekød, skyldes importeret kølet kyllingekød.

 

Som jeg har redegjort for i min besvarelse af spørgsmål 15, har vi i Danmark sat ind med en intensiveret case-by-case kontrol af både dansk og importeret kød. Vi har allerede fået stoppet mange inficerede partier. Case-by-case kontrollen har været planlagt med et 75 % program i 2007 og det fulde program i 2008. Som noget nyt indgår også tilberedt kyllingekød i denne kontrol.

 

Nu skal der fokus på importørerne og detailhandlen, som må tage deres del af ansvaret for at bringe sygdomstallet ned. De må i stigende grad stille krav til det kød, de henter til landet. Jeg vil derfor skubbe på for at få en aftale på plads med importører og detailhandel om at gøre en indsats for at mindske Campylobacter risikoen i importeret kød, der forhandles på det danske marked.

 

Vi skal selvfølgelig også bygge videre på de øvrige indsatsområder i den nye handlingsplan og fortsætte indsatsen i både primærproduktionen, på slagterierne og overfor forbrugerne, så niveauet af Campylobacter kommer ned. Der skal arbejdes bl.a. på et nyt tiltag med udvikling af insektværn omkring kyllingehusene, og på bedre metoder til at sortere kyllingerne op efter Campylobacterstatus.

 

Alt sammen initiativer, som skal være med til at sikre udviklingen på Campylobacter- området går den rigtige vej.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

/Thomas Elvensø