Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 133, som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 20. februar 2008 (Alm.del).

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 133 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Vil ministeren oplyse, hvor mange sager om overtrædelse af dyreværnsloven, der i perioden 2003-2007 er endt med en rettighedsfrakendelse?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet følgende udtalelse fra Rigsadvokaten, hvortil der henvises:

 

”Ifølge dyreværnslovens § 29 kan den, der ved dom findes skyldig i mishandling eller grovere uforsvarlig behandling af dyr, ved dommen for bestandig eller for et nærmere fastsat tidsrum frakendes retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele be­skæftige sig personligt med dyr. Det samme gælder den, der efter tidligere at have gjort sig skyldig i uforsvarlig behandling af dyr, på ny findes skyldig i en sådan over­trædelse. Der er endvidere i medfør af § 29, stk. 1, mulighed for at træffe bestemmelse om tvangsmæssig besætningsreduktion, således at retten til at eje dyr begrænses til et vist antal dyr, ligesom der er mulighed for at begrænse rettighedsfrakendelse til at ved­røre bestemte dyreracer eller eksempelvis produktionsdyr.

 

Efter reglerne i dyreværnslovens § 29 a - § 29 c, der blev indsat ved lov nr. 530 af 6. juni 2007 om ændring af dyreværnsloven, kan der endvidere ske frakendelse af retten til erhvervsmæssigt at transportere dyr.

 

Sager, hvor der bliver spørgsmål om at nedlægge påstand om rettighedsfrakendelse, skal forelægges for rigsadvokaturen, som siden 2000 har ført en oversigt over sagerne på området.

 

Efter en gennemgang af oversigten kan det oplyses, at rigsadvokaturen i årene 2003-2007 har modtaget underretning om, at der ved dom er sket rettighedsfrakendelse efter dyreværnslovens bestemmelser over for 85 personer. 74 af disse personer er frakendt retten til at eje, bruge, passe eller slagte eller i det hele beskæftige sig personligt med dyr eller produktionsdyr for bestandig eller i et af retten fastsat tidsrum. For så vidt angår de øvrige 11 personer er rettighedsfrakendelsen begrænset til bestemte dyrera­cer, tvangsmæssig besætningsreduktion eller andet.

 

 

 

 

Det skal i den forbindelse bemærkes, at samtlige frakendelser er sket efter dyre­værnslovens § 29. Rigsadvokaten har således ikke endnu fået forelagt sager vedrø­rende rettighedsfrakendelse efter de nye regler i dyreværnslovens §§ 29 a - 29 c.”