Folketinget

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 4. april 2008

Sagsnr.: 11155

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 20. februar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 131) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 131:

 

”Ministerens rapport ”Jorden – en knap ressource” konkluderer sidst i afsnit 6.5 (s. 147) at, ”nedgangen i jordens kulstofindhold svarer til mellem 15 og 20 pct. af kulstofindholdet i den biomasse, der leveres til energiformål”, jf. FLF alm. del – bilag 90. Vil ministeren mere specifikt oplyse, hvor stort dette tal er for henholdsvis omdannelse af husdyrgødning til biogas; afbrænding af gyllefiber; afbrænding af halm, når alternativet er, at biomassen tilbageføres til dyrkningsjorden?”

 

Svar:

 

Til svar har jeg indhentet følgende udtalelse fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, Aarhus Universitet:

 

”Ved afbrænding af halm over en 50-årig periode, vil den gennemsnitlige årlige nedgang i jordens kulstofindhold under danske forhold som resultat af afbrændingen svare til 15 % af det afbrændte kulstof. Tallet kan anses for nogenlunde sikkert bestemt, med en formodet usikkerhed på få procent.

 

Ved en omdannelse af husdyrgødning til biogas, vil det tilsvarende tal formentlig være højere. Det formodede interval er 15 – 30 % af det kulstof der omdannes til kuldioxid og metan i biogasprocessen, under forudsætning af at restproduktet tilbageføres til jorden. Den store usikkerhed er knyttet til usikkerheder om betydningen af de forskellige organiske forbindelsers betydning for kulstofstabilisering i jorden.

 

Afbrænding af gyllefibre må antages at give den største, relative nedgang. Der er dog også en stor usikkerhed på dette, med et formodet interval på mellem 25 – 40 % af det kulstof der afbrændes. Intervallet er her bl.a. udtryk for variation mellem forskellige typer af husdyrgødning.

 

Der er igangsat et forskningsprojekt, som i løbet af nogle år forventes at skaffe bedre viden om tilbageholdelsen af kulstof fra restprodukterne fra biogasfremstilling.”

 

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

                                                                                                    /Poul Arne Iversen