Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 14. december 2007

Sagsnr.: 5881

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 29. november 2007 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål FLF 13 :

 

Spørgsmål 13:

”Vil ministeren redegøre for reglerne for aflivning af nyfødte grise samt de veterinære krav til den videre behandling af de døde dyr ?”

 

Svar:

Ifølge dyreværnslovens § 13, stk. 1, skal den, der vil aflive et dyr, sikre sig, at dyret aflives så hurtigt og så smertefrit som muligt.

Ved Justitsministeriets bekendtgørelse nr. 583 af 6. juni 2007 om slagtning og aflivning af dyr med senere ændringer, er der fastsat nærmere regler om aflivning af dyr, der opdrættes med henblik på kødproduktion m.m. Udover en generel bestemmelse i bekendtgørelsens § 3 om, at dyr skal beskyttes bedst muligt mod ophidselse, smerte og lidelse under aflivning m.m., er der ikke fastsat særlige bestemmelser om aflivning af pattegrise under 5 kilo.

 

De veterinære krav:

I henhold til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 1774/2002 af 3. oktober 2002 om sundhedsbestemmelser for animalske biprodukter, som ikke er bestemt til konsum, artikel 5, er aflivede grise såkaldt kategori 2-materiale og skal bortskaffes som sådant.

 

Kategori 2-materiale skal holdes adskilt og identificerbart under indsamling og transport. Under transport skal det fremgå af mærkning, der kan være placeret på køretøj, container eller emballage, hvilken kategori, der er tale om, samt ordene: ”Ikke til foder”.

 

Kategori 2-materiale skal bortskaffes ved forbrænding på et godkendt forbrændingsanlæg eller forarbejdes på et godkendt kategori 2 forarbejdningsanlæg.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

           /Michael Riff Alexandersen