Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 13. marts 2008

Sagsnr.: 11193

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 14. februar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 125-129) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 129:

”Hvordan vil ministeren forhindre at Kommissionens forslag om ernæringsdeklarering af fødevarer fører til, at næringsdeklarationens opgivelse pr. 100 gram erstattes af GDA-mærkningens ofte vildledende portionsstørrelser?”

 

Svar

Kommissionens forslag indeholder et krav om obligatorisk næringsdeklaration med angivelse af indholdet af en række næringsstoffer. Forslaget indeholder, som supplement til den obligatoriske næringsdeklaration, krav om angivelse af næringsstofferne sat i forhold til et dagligt referenceindtag. Der er således ikke tale om at en GDA-lignende mærkning skal erstatte næringsdeklarationen.

 

Angivelsen af næringsindholdet pr. 100 g/ml i næringsdeklarationen gør det muligt for forbrugerne at sammenligne næringsindholdet i ellers sammenlignelige fødevarer. Der er i Kommissionens forslag til ændring af næringsdeklarationsreglerne lagt op til, at det på produkter, der er indpakket som én portion, kan vælges alene at angive næringsindholdet pr. portion. På alle andre fødevarer, som ikke er indpakket som én portion, vil næringsindholdet fortsat skulle angives pr. 100 g/ml, men der lægges op til at der på et senere tidspunkt – efter nærmere fastsættelse af Kommissionen - kan benyttes henvisning til pr. portion alene også for disse produkter.

 

Jeg vil i forbindelse med EU-forhandlingerne om en revision af næringsdeklarationsreglerne arbejde for, at det fortsat skal være muligt for forbrugerne at sammenligne næringsindholdet i ellers sammenlignelige fødevarer. Jeg mener således ikke, at det bør være muligt at angive næringsindholdet alene pr. portion, hvis det indebærer at forbrugerne ikke længere kan sammenligne næringsindholdet i ellers sammenlignelige fødevarer.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson