Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

København, den 14. marts 2008

Sagsnr.: 11193

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 14. februar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 125-129) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 126:

”Hvordan vil ministeren sikre, at GDA-mærkningen (Guideline Daily Amount) af fødevarer tager udgangspunkt i de nordiske næringsanbefalinger?”

 

Svar:

GDA-mærkningen er udviklet af den europæiske fødevareindustri. Det er industriens ønske, at denne mærkningsmodel skal styrke næringsdeklarationen af fødevarerne i EU, og udgøre et redskab for forbrugerne i deres valg af fødevarer.

 

EU-kommissionen har i januar i år offentliggjort et forslag om en revision af de gældende regler om næringsdeklaration. Det er navnlig Kommissionens ønske at næringsdeklarationen fremover skal være obligatorisk. Blandt de øvrige elementer i Kommissionens forslag, indgår også forslag om, at det fremover for en række centrale næringsstoffer skal angives, hvor stor en andel indholdet udgør af et fastsat ”referenceindtag”, der forståelsesmæssigt henviser til et vejledende dagligt indtag. Denne del af Kommissionens forslag svarer stort set til den mærkningsmodel, som er udviklet af den europæiske fødevareindustri.

 

Jeg mener, at det er vigtigt, at en fælles europæisk mærkning tager et fælles europæisk udgangspunkt. Jeg vil under de kommende EU-forhandlinger om en revision af næringsdeklarationsreglerne arbejde for, at en fælles europæisk mærkning i videst muligt omfang baseres på de nordiske næringsstofanbefalinger.

 

Det skal dog bemærkes, at de i industriens GDA-mærke anvendte referenceværdier for dagligt indtag, stort set svarer til de nordiske næringsstofanbefalinger.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Kristine Lilholt Nilsson