Folketingets Udvalg for Fødevarer,

Landbrug og Fiskeri

 

København, den 27. februar 2008

Sagsnr.: 10501/347327

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 7. februar 2008 (Alm. del - spørgsmål nr. 119) udbedt sig min besvarelse af følgende:

 

Spørgsmål 119:

 

”Vil ministeren redegøre for baggrunden for indførelsen af 8 pct.´s reglen ved fiskerifangster”

 

Svar:

 

Den generelle tolerance for fartøjsførerens skøn over de ombordværende fangster i logbogen er for Fællesskabsfiskere 20 pct., jf. artikel 5, stk. 2, i forordning (EØF) nr. 2807/1983.

 

I forbindelse med arbejdet med beskyttelse af torskebestandene i blandt andet Nordsøen, Skagerrak og Kattegat gennem fastsættelse af ændrede tekniske bevaringsforanstaltninger for fiskeri, der medførte fangster af torsk, og fastsættelse af foranstaltninger til genopretning af torskebestandene i disse farvande blev herunder medtaget visse ændringer af de generelle kontrolbestemmelser. En af disse var en reduktion af den oven for anførte logbogstolerance til 8 pct. Dette fremgår af artikel 13 i forordning (EF) nr. 423/2004.

 

Det vurderedes af Kommissionen, at den eksisterende tolerance på +/- 20 pct. udgjorde en for stor risiko i forhold til en korrekt registrering af de landede fangster.

 

Kommissionen ønskede derfor at reducere dette vindue for korrekt registrering af fangster bl.a. i lyset af, at det vurderedes, at fartøjsføreren havde et mere præcist billede af sin ombordværende fangst, og tolerancen derfor var unødigt stor.

 

At tolerancen blev netop 8 pct., kan ses som resultatet af et kompromis, hvor Kommissionen havde foreslået 5 pct., mens et flertal af medlemsstaterne ønskede 10 pct.

 

Det er således hensynet til at begrænse omfanget af det, som populært går under betegnelsen ”sorte fisk”, som har ligget til grund for ændringen af logbogstolerancen.

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Fie Anna Aaby Hansen