Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 115 (Alm. Del), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 6. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 115 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Kan omregistrering af ejerskab til en hund ske uden underskrift fra den ny og den gamle ejer eller uden dokumentation for overdragelse af hunden?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Dansk Hunderegister, der bl.a. har oplyst følgende:

 

”Registrering af besiddelsesforhold kan iflg. bekendtgørelsens[1] § 10 og 11 ske enten elektronisk eller ved udfyldelse af en særlig blanket. Ved elektronisk rapportering af registreringsoplysninger efter § 10 foreligger underskrift fra besidderen hos den forening eller organisation, der indberetter registreringsoplysningerne. Ved anvendelse af blanket efter § 11 foreligger underskrevet registreringsanmeldelse.

 

Der kræves normalt ikke særlig dokumentation for registrering eller omregistrering af et besiddelsesforhold, men i tilfælde hvor Dansk Hunderegister får mistanke om, at en ønsket registrering ikke er i overensstemmelse med faktiske forhold, kræver Dansk Hunderegister besidderens underskrift på en særlig erklæring om rigtigheden af de oplysninger, som ønskes registreret.

 

….

 

I en række tilfælde er det ikke muligt at fremskaffe overdragerens underskrift på ændringsmeddelelsen:

 

-       den registrerede besidder kan være afgÃ¥et ved døden

-       den registrerede besidder kan være flyttet til udlandet eller til et ukendt sted i Danmark uden at efterlade sig ny adresse og telefonnummer

-       en hund kan over en periode have skiftet besidder et antal gange, uden at man har ændret oplysningerne i Dansk Hunderegister. I en sÃ¥dan situation er det som regel ikke muligt for den nuværende besidder at finde frem til den registrerede besidder

-       pÃ¥ trods af at hunden er i en andens besiddelse, nægter den registrerede besidder at underskrive ændringsmeddelelsen (ofte ved afbrudte parforhold).

 

Ovennævnte fortegnelse er ikke nødvendigvis udtømmende.

 

Ændring af de registrerede oplysninger vil i sådanne tilfælde som regel blive foretaget på grundlag af en udfyldt og underskrevet ”Tro & Love erklæring”.

 

I visse tilfælde må en civil domstol afgøre ejerskabet til en hund, hvorefter Dansk Hunderegister ændrer de registrerede oplysninger på grundlag af rettens afgørelse.”

 

Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 113-114 fra Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

 

 



[1] Bekendtgørelse nr. 1500 af 20. december 2004 om mærkning og registrering af hunde med senere ændring.