Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr.<DOCUMENT_START> 113 (Alm. del), som Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har stillet til justitsministeren den 6. februar 2008.

 

 

 

Lene Espersen

/

Cristina A. Gulisano

 


Spørgsmål nr. 113 fra Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri (Alm. del):

 

”Hvordan sikrer ministeren, at registreringer/omregistre-ringer af ejerskab til hunde sker korrekt i Dansk Hunderegister?”

 

Svar:

 

Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Dansk Hunderegister, der har oplyst følgende:

 

”Det fremgår af bekendtgørelse nr. 1500 af 20.12.2004 § 1, at pligten til at mærke og registrere en hund påhviler hundens besidder. Af bekendtgørelsens § 8 fremgår de oplysninger, der skal registreres, herunder besidderens navn, adresse mv. Ejerskab registreres ikke.

 

Dansk Hunderegister har siden etableringen i 1993 med jævne mellemrum modtaget henvendelse fra personer, som ønskede at anvende de registrerede oplysninger i forbindelse med tvister angående ejerforhold. Sådanne forespørgsler er stedse besvaret med oplysning om, at Dansk Hunderegister ikke er et ejerregister, og at en tvist om ejerforhold til en hund i givet fald henhører under domstolene.

 

Ved domstolsprøvelsen vil det alene være op til retten at vurdere, hvilken vægt man i givet fald vil tillægge det registrerede besiddelsesforhold.

 

Henset til bekendtgørelsens ordlyd, er det bestyrelsens opfattelse, at spørgsmålet beror på en fejlagtig opfattelse af Dansk Hunderegisters virksomhed.”

 

Justitsministeriet kan supplerende oplyse, at det fremgår af § 1, stk. 1, i hundeloven[1], at besidderen af en hund skal sørge for, at hunden, fra den er 4 måneder gammel, er mærket og registreret samt bærer halsbånd forsynet med et skilt, der angiver besidderens navn og adresse.

 

Det følger endvidere af § 1, stk. 1, i bekendtgørelse om mærkning og registrering af hunde[2], at besidderen af en hund født efter den 1. januar 1993 skal sørge for, at hunden er mærket og anmeldt til registrering i Dansk Hunderegister, senest når den er 4 måneder gammel.

Ved indførsel af en hund, der er over 4 måneder gammel, påhviler det den, der indfører hunden her i landet, at sørge for, at hunden inden 4 uger efter indførelsen er mærket og anmeldt til registrering, jf. bekendtgørelsens § 1, stk. 2.

 

Dansk Hunderegister er ifølge bekendtgørelsens § 2, stk. 1, ansvarlig for registreringen af hunde efter reglerne i bekendtgørelsen. Der er tale om en forening, der efter aftale med Justitsministeriet er stiftet af: Foreningen til Dyrenes Beskyttelse i Danmark, Dansk Kennel Klub, Dyrenes Dags Komité og Den Danske Dyrlægeforening, jf. bekendtgørelsens 2, stk. 2. Justitsministeriet godkender foreningens vedtægter, budget og årsregnskab, ligesom foreningen er undergivet rigsrevisionens revision, jf. bekendtgørelsens § 2, stk. 3, og §§ 15-17.

 

Dansk Hunderegister er omfattet af lov om behandling af personoplysninger[3], og klager over Dansk Hunderegisters behandling af personoplysninger kan indbringes for Datatilsynet.

 

Besidderen skal ved anmeldelse af en hund til registrering give oplysning om navn, adresse, fødselsdato samt telefonnummer. Hundens stambogs- eller kaldenavn, ID-nummer, fødselsdato, køn, race og farve skal endvidere oplyses. Hvis hunden har både et stambogs- og et kaldenavn skal begge disse navne registreres, jf. bekendtgørelsens § 8, stk. 1, nr. 1 og 2.

 

Hvis der sker ændringer i de registrerede oplysninger, skal besidderen af hunden inden 4 uger foretage anmeldelse herom til Dansk Hunderegister, jf. bekendtgørelsens § 12, stk. 1. Hvis hunden skifter ejer, påhviler denne pligt erhververen af hunden, jf. bekendtgørelsens § 12, stk. 2.

 

Overtrædelse af bekendtgørelsen straffes med bøde, medmindre højere straf er forskyldt efter den øvrige lovgivning, jf. bekendtgørelsens § 18, stk. 1.

 

Pligten for en besidder til at foretage registrering i Dansk Hunderegister skal ses i sammenhæng med de forpligtelser, der efter hundeloven påhviler besidderen af en hund. Det fremgår f.eks. af hundelovens § 8, stk. 1, 1.pkt., at besidderen af en hund er forpligtet til at erstatte den skade, som hunden forvolder, og endvidere af § 8, stk. 2, 1. pkt., at besidderen af en hund skal holde den ansvarsforsikret. Registreringen i Dansk Hunderegister er bl.a. med til at sikre, at den erstatningsansvarlige besidder af en hund kan identificeres i de tilfælde, hvor hunden forvolder skade.

 

Dansk Hunderegister er derimod ikke et ejerregister, og registreringen i Dansk Hunderegister har således ikke – som f.eks. tinglysning vedrørende fast ejendom - til formål at sikre en person ejendomsretten over en hund. Ejeren af en hund vil ganske vist sædvanligvis også være hundens besidder. En anden person, der passer en hund i et stykke tid for ejeren, kan imidlertid blive anset for at være besidder. Det afgørende i den sammenhæng vil som regel være den tidsmæssige udstrækning af pasningen. En sådan afgørelse beror på en helt konkret vurdering af sagen og henhører i øvrigt endeligt under domstolene. Det kan dog nævnes, at der er eksempler fra retspraksis, hvor en person er blevet anset for at være besidder efter at have haft en andens hund boende i 1-2 måneder. Derimod vil man ikke blive anset for besidder af en hund ved kortvarig pasning, f.eks. i forbindelse med ejerens ferie, eller fordi man lufter en andens hund.

  

For så vidt angår spørgsmålet om, hvem der ejer en hund, beror afgørelsen heraf på en konkret vurdering i den enkelte sag og henhører endeligt under domstolene. Afklaringen heraf varetages således ikke af Dansk Hunderegister i forbindelse med registreringen heri.

 



[1] Lovbekendtgørelse nr. 259 af 12. april 2005 med senere ændringer.

[2] Bekendtgørelse nr. 1500 af 20. december 2004 som ændret ved bekendtgørelse nr. 710 af 29. juni 2005.

[3] Lov nr. 429 af 31. maj 2000 med senere ændringer.