UDENRIGSMINISTERIET

 Danmarks Eksportråd                                                

EIR j.nr. 64.EU.Korea./

64.EU.Indien./64.EU.ASEAN

64.EU.Andin./64EU.Central-                 amerika.

                                                                                       Den 4. april 2008

 

 

 

Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål ad EUU alm. del af 5. februar 2008

 

 

Spørgsmål 29

”Vil ministeren oplyse, hvordan forhandlingerne om bilaterale

handelsaftaler/associeringsaftaler med ASEAN, Indien, Korea, Andin‑landene

samt Centralamerika skrider frem, og hvornår det forventes, at forhandlingerne

afsluttes?”

 

Svar:

Sjette forhandlingsrunde med Korea fandt sted den 28. januar – 1. februar 2008. Forhandlingen med Korea er den mest fremskredne af FTA-forhandlingerne. Her kan en aftale i bedste fald blive færdig i slutningen af første halvår 2008. Det må dog understreges, at dette er et skøn. Næste forhandlingsrunde forventes ultimo april 2008.

 

Mht. Indien fandt tredje forhandlingsrunde sted 6. – 11. december 2008.  Forhandlingerne er i en tidlig fase, hvor man stadig venter på det indledende konkrete indiske udspil. Der er en beskeden sandsynlighed for, at en aftale kan blive færdig i slutningen af d.å. Tidspunktet for næste forhandlingsrunde er endnu ikke fastlagt.

 

For ASEANs vedkommende fandt tredje runde sted 28. januar – 1. februar 2008. Mht. ASEAN-FTA’en gælder det, at tidshorisonten forventes at være to til tre år. Næste forhandlingsrunde er berammet til medio april 2008.

 

Såvel forhandlingerne mellem EU og Andinpagten som mellem EU og Centralamerika om associeringsaftaler herunder frihandelsaftaler er i god gænge, men de befinder sig endnu i en indledende fase.

 

Anden runde i forhandlingerne mellem EU og Andinpagten fandt  fra 10. til 14. december 2007. Det er aftalt, at der skal udveksles markedsadgangstilbud i marts 2008, og at den første drøftelse af disse skal finde sted under tredje forhandlingsrunde, der er berammet til ultimo april 2008.

 

Første runde af forhandlingerne mellem EU og Centralamerika fandt sted fra 22. til 26. oktober 2007. Det blev aftalt, at der skulle udveksles markedsadgangstilbud inden næste forhandlingsrunde, der fandt sted ultimo februar 2008.