Udenrigsministeriet

                                                                                                        Dato: 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 23, alm. del, stillet af Morten Messerschmidt (DF) den 11. januar 2008.

 

 

 

Spørgsmål:

”Udenrigsministeren bedes oplyse, om andre EU-statsledere har taget kontakt til den danske regering med ønske om at forhindre Danmark i at holde folkeafstemning om den nye EU-traktat, ligesom det ifølge Ritzau af 10. januar 2008 er sket i Portugal, som såvel Storbritanniens og Frankrigs ledere har forsøgt at presse til at droppe en afstemning, ligesom ministeren bedes oplyse, om den danske regering har været i kontakt med Portugals regering vedrørende en evt. folkeafstemningen i Portugal.”

 

Svar:

Det fastslås i TEU artikel 54, at Lissabon-traktaten skal ratificeres i overensstemmelse med de enkelte medlemsstaters forfatningsmæssige bestemmelser. Hvordan Danmark ratificerer Lissabon-traktaten er således et dansk anliggende.

 

Der har ikke været indblanding fra andre medlemslande i den danske regerings beslutning om ikke at foreslå afholdelse af folkeafstemning. Beslutningen blev truffet på baggrund af den sædvanlige procedure og praksis og blev støttet af et bredt flertal i Folketinget.

 

Regeringen redegjorde i forbindelse med forespørgselsdebatten den 11. december 2007 fyldest­gørende for bevæggrundene bag beslutningen om ikke at foreslå afholdelse af folkeafstemning. 

 

Lovforslaget om dansk ratifikation blev fremlagt den 9. januar 2008. I forbindelse med 1. behandlingen den 24. januar kunne det konstateres, at et stort flertal i Folketin­get bakker op om ratifikation af Lissabon-traktaten i Folketinget.

 

Regeringen har selvsagt heller ikke blandet sig i Portugals beslutning om portugisisk ratifikation af Lissabon-traktaten.