Udenrigsministeriet                                                                                                                            

Europaudvalgets spørgsmål 20 af 3. januar 2008

 

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes i forbindelse med, at den hollandske arkitekt, Rem Koolhaas,

af EU i 2001 fik i opdrag at udvikle fælles, identitetsskabende ideer for medlems-
landene, oplyse, hvad der konkret kom ud af dette, hvad prisen var, og hvorfor

det blev sat i værk, ligesom regeringens mening om dette projekt ønskes

oplyst.

 

Svar:

 

Efter undertegnelsen af Nice-traktaten, indbød den daværende formand for Kommissionen, Romano Prodi, og den belgiske premierminister, Guy Verhofstadt, i maj 2001 en række frem­trædende personligheder inden for forskellige fagområder, herunder den nederlandske arkitekt Rem Koolhaas, til at overveje krav og behov for Bruxelles som hovedsæde for EU-institutio­nerne ved to ”brain­storming”-møder.

 

Rem Koolhaas bidrog med en række såkaldte ”image-bites” som forslag til en mere direkte og kraftfuld måde at kommunikere EU på. Det mest omtalte bidrag var den såkaldte ”stregkode”, der var et forslag til et EU-symbol, hvor medlemsstaternes flags farver arrangeres som en farve­rig stregkode. Desuden fandt udstillingen ”The Images of Europe” med deltagelse af Koolhaas sted i Bruxelles i 2004 under nederlandsk formandskab. Endeligt blev der i oktober 2001 udgi­vet en rapport om Bruxelles som EU’s hovedsæde. Rapporten kan findes på dette link:

http://www.ec.europa.eu/dgs/policy_advisers/archives/publications/docs/brussels_capital.pdf

 

Der findes ikke noget samlet overblik over omkostningerne ved initiativerne, men der har været tale om begrænsede udgifter. Rapporten er finansieret af Kommissionen med be­grænsede ud­gifter. De fremtrædende personligheders deltagelse i initiativet var ulønnet, men deres rejse­ud­gifter blev refunderet. Udstillingen i 2004 blev finansieret af den nederlandske regering i for­bindelse med det nederlandske EU-formandskab.

 

Når det gælder regeringens holdning til EU’s informations- og kommunikationspolitik, henvises til grundnotat herom oversendt til Eu­ropaudvalget den 26. november 2007.