UDENRIGSMINISTERIETÂ Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â BVP j.nr. 36.D.274.Lima.
Nordgruppen                                                                                     Den 1. september 2008
Svar på Folketingets Europaudvalgs spørgsmål 152 ad EUU alm. del af 21. august 2008.
Spørgsmål:
†Ministeren bedes kommentere vedlagte henvendelseâ€.
Svar:
Danmark har indgået en række såkaldte repræsentationsaftaler med andre Schengenlande for at forbedre serviceniveauet over for visumansøgere og referencer i lande, hvor Danmark ikke har en repræsentation med udsendt personale. Visse steder er sådanne aftaler også indgået på steder, hvor Danmark har en repræsentation med udsendt personale for at udnytte ressourcerne bedst muligt.
I henhold til Schengenreglerne indebærer en repræsentationsaftale, at den repræsenterende ambassade kan udstede et visum, hvis betingelserne herfor er til stede. Hvis den repræsenterende ambassade finder, at der er uklarheder i sagen, henviser den ansøgeren til den nærmeste danske repræsentation. Med de øvrige nordiske lande er der aftalt et højere serviceniveau, idet ansøgninger, der ikke umiddelbart kan imødekommes, forelægges til afgørelse for de centrale udlændingemyndigheder, i Danmark Udlændingeservice. Ansøgerne behøver således ikke at rejse til et andet land, hvor Danmark har en repræsentation med udsendt personale. Denne aftaleform gælder bl.a. i Peru, hvor Udenrigsministeriet har indgået aftale med det finske udenrigsministerium om, at den finske ambassade i Lima varetager behandling af visumansøgninger til Danmark.
Selv om der er indgået en repræsentationsaftale, kan en ansøger frit vælge at henvende sig til en hvilken som helst dansk ambassade, der har bemyndigelse til at behandle visumansøgninger, og indgive ansøgning dér. Den eneste betingelse herfor er, at pågældende har lovligt ophold i det land, hvori ansøgningen indgives.
Er Danmark repræsenteret af et andet land, vil det være Schengen-reglerne og det pÃ¥gældende repræsenterende lands egne nationale regler, der vil være gældende i forbindelse med indgivelse af en visumansøgning. En repræsentationsaftale indebærer ikke, at det repræsenterende lands ambassade er underlagt det danske udenrigsministerium, og Udenrigsministeriet kan ikke blande sig i andre landes ressourcer, sagsbehandling og prioritering af visumansøgningerne. Det repræsenterende lands ambassade er ansvarligt over for sine egne overordnede myndigheder. Kan en ansøger/reference ikke acceptere disse forhold, kan ansøgeren frit vælge at rejse til den nærmeste danske repræsentation med udsendt personale, jfr. ovennævnte.Â