Folketingets Erhvervsudvalg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

 

 

 

21. oktober 2008

Vedlagt fremsender jeg min besvarelse af spørgsmål 96 alm. del stillet af udvalget den 23. september 2008.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Lene Espersen

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 


 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

21. oktober 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 96 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 23. september 2008.

 

 

Spørgsmål:

Ministeren bedes kommentere rapporten “Fair Law: Legal Proposals to Improve Corporate Accountability for Environmental and Human Rights  Abuses” samt oplyse, hvorvidt de lovændringer som rapporten foreslår, vil være mulige at gennemføre i Danmark for at øge muligheden for at holde selskaber ansvarlige for brud på menneskerettigheder og miljøødelæggelse i forbindelse med selskabernes operationer i udlandet.

 

 

Svar:

Rapporten fra European Coalition for Corporate Justice (ECCJ) forholder sig til en række væsentlige spørgsmål om virksomhedernes samfundsansvar, som også optager regeringen meget. Regeringen offentliggjorde i maj 2008 en handlingsplan for virksomheders samfundsansvar, som skal styrke virksomhedernes arbejde med bl.a. sociale forhold og miljø – særligt når de opererer uden for Danmarks og EU’s grænser.

 

Rapporten fra ECCJ fokuserer på lovgivningsmæssige løsninger på manglende overholdelse af menneskerettigheder, miljøproblemer m.v. Lad mig indledningsvist bemærke, at lovgivning ikke nødvendigvis er den mest effektive fremgangsmåde til at opnå konkrete resultater og forbedringer af f.eks. respekten for menneskerettigheder i lande uden for EU. De udfordringer, som globaliseringen synliggør, kan ikke imødegås af regeringer alene, men kræver et samarbejde mellem forskellige aktører, herunder virksomheder. I kraft af deres markedskendskab, fleksibilitet og innovationskraft kan virksomhederne hurtigt og målrettet bidrage til at finde løsninger.

 

ECCJ har tre forslag til lovændringer. Blandt andet foreslår de at gøre det lovpligtigt for multinationale selskaber at rapportere om sociale og miljømæssige forhold. Jeg er helt enig med ECCJ i, at gennemsigtighed om virksomheders arbejde med samfundsansvar er vigtigt.

 

Som en udmøntning af et initiativ i regeringens handlingsplan for samfundsansvar fremsatte regeringen den 8. oktober 2008 lov om ændring af årsregnskabsloven (Samfundsansvar i større virksomheder) for Folketinget, der netop skal gøre det lovpligtigt for større danske virksomheder at redegøre for deres politikker for samfundsansvar. Lovforslaget lægger op til at virksomhederne skal beskrive, hvordan de omsætter deres politikker til handling, hvad der er opnået som følge af virksomhedens arbejde med samfundsansvar, samt deres eventuelle forventninger til arbejdet fremover. Virksomheden skal også oplyse, hvis den ikke arbejder med samfundsansvar. Lovforslaget skal bidrage til at bringe danske virksomheder og Danmark helt i front, når det gælder rapportering om samfundsansvar.

 

Lovforslaget følger FN Global Compacts anbefalinger til virksomhederne om, hvad deres rapportering om samfundsansvar bør indeholde. Regeringens politik for virksomhedernes samfundsansvar er i tråd med FN’s strategi for virksomheders samfundsansvar i en globaliseret verden om klare grundlæggende principper for samfundsansvar, frihed til at den enkelte virksomhed kan udmønte disse principper, som den vil, krav om rapportering og hjælp til virksomhederne gennem netværk og værktøjer.

 

Generelt opfordrer regeringen danske virksomheder til at bruge en international ramme for deres arbejde med samfundsansvar. Ud over FN’s principper for samfundsansvar har OECD udviklet retningslinjer for multinationale selskaber for at fremme bæredygtighed og social ansvarlighed hos disse selskaber. Virksomheder, der ikke overholder retningslinjerne, kan indbringes for Det Nationale Kontaktpunkt, hvor arbejdsmarkedets parter er repræsenteret.

 

ECCJ foreslår derudover, at moderselskaber skal kunne holdes juridisk ansvarlige for deres datterselskabers og leverandørers eventuelle aktiviteter i forhold til miljø og overholdelse af menneskerettigheder.

 

I praksis vil det betyde, at Danmark skal indføre en regel om ansvarsgennembrud. Det vil være et brud med det helt grundlæggende princip i selskabsretten om, at et selskab, der ejer et andet selskab, ikke kan komme til at hæfte med mere end det beløb, selskabet har betalt for sine aktier eller anparter. Ansvarsgennembrud vil betyde, at et moderselskab kommer til at hæfte for forhold, det ikke har nogen direkte indflydelse på. Det vil begrænse risikovilligheden og lysten til at etablere virksomhed, som i sidste ende betyder lavere vækst i Danmark.

 

Det vil derfor få alvorlige konsekvenser for dansk erhvervsliv at gennemføre dette forslag i dansk ret, idet man mister den klarhed, der gælder i dag.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk