ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 576212

9. oktober 2008

 

Endelig besvarelse af spørgsmål 94 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 17. september 2008.    

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 94:

Ministeren bedes i den forbindelse redegøre for, hvorfor Danmark synes at have væsentligt strammere praksis for udstedelse af turistvisa end vores nabolande.

 

Svar:

Integrationsministeriet har oplyst følgende, hvilket jeg henholder mig til:

 

”Danmarks visumforhold til tredjelande er reguleret på EU-niveau. Det er således EU, der fastlægger, hvilke landes statsborgere der skal have visum, og hvilke landes statsborgere der er fritaget herfor ved indrejse på medlemsstaternes område.

 

EU har fastlagt visse grundlæggende regler for behandling af en visumansøgning, herunder at EU-landene i forbindelse med visumsagsbehandlingen skal vurdere immigrationsrisikoen i forhold til alle Schengenlande. Der er imidlertid ikke foretaget en egentlig harmonisering af EU-landenes praksis med hensyn til meddelelse af visum til visumpligtige udlændinge, og der vil derfor være forskelle mellem medlemslandenes nationale visumpraksis.

 

I forbindelse med behandlingen af en visumansøgning er alle Schengenlande således forpligtede til at vurdere immigrationsrisikoen, både i forhold til det pågældende land selv, men også i forhold til andre Schengenlande. Hvis det pågældende land finder, at der ikke foreligger en immigrationsrisiko, kan landet meddele Schengenvisum. Et Schengenland vil således altid tage højde for de samlede omstændigheder i forbindelse med en visumansøgning, f.eks. fra hvilket tredjeland, visumansøgeren kommer fra, ved vurderingen af den konkrete immigrationsrisiko. 

 

De lande, hvis statsborgere er visumpligtige til Schengenområdet, er i dansk visumpraksis inddelt i tre landegrupper – en asyllandegruppe, en immigrationslandegruppe og en turistlandegruppe, der spiller en væsentlig rolle i forhold til vurderingen af, om der kan meddeles visum. Inddelingen er foretaget på baggrund af en generel vurdering af graden af risiko for, at ansøgere fra de pågældende lande vil tage fast ophold eller ophold af længere varighed i Schengenområdet og er bl.a. baseret på antallet af registrerede asylansøgere og antallet af registrerede ansøgninger om familiesammenføring fra de enkelte lande. 

 

Inddelingen i landegrupperne har alene vejledende karakter. Der kan således altid efter en konkret vurdering af ansøgers forhold og formålet med opholdet her i landet meddeles visum – uanset at den pågældende ansøger ikke er omfattet af den persongruppe, der i henhold til landegruppeinddelingen som udgangspunkt kan meddeles visum.

 

Dette betyder, at udlændingemyndighederne i Danmark – dermed også de danske repræsentationer i udlandet – altid kan meddele visum, f.eks. med henblik på turisme, hvis dette efter en vurdering af immigrationsrisikoen og sikkerhedsrisikoen findes ubetænkeligt.

 

Det kan herudover nævnes, at Integrationsministeriet sammen med en række erhvervsrepræsentanter og turistbranchen er i færd med at undersøge, om den eksisterende landegruppeinddeling bør opretholdes, eller om man med fordel kan erstatte landegruppeinddelingen med en anden systematik. 

 

For at styrke turismen har Integrationsministeriet desuden pr. 1. juli 2008 etableret helt nye, forsøgsvise turistordninger i Indien, Kina og Ukraine. Turistordningerne betyder, at statsborgere fra de pågældende lande i en nærmere afgrænset forsøgsperiode fra den 1. juli 2008 til den 30. juni 2009 hurtigt kan meddeles visum med henblik på turistbesøg her i landet, hvis de opfylder nærmere definerede kriterier og retningslinier, herunder eksempelvis at de pågældende personer har købt en pakkerejse, som mindst omfatter transport og hotelreservation til Danmark.

 

Forsøgsordningerne er alene ét af de tiltag, der er blevet iværksat i forlængelse af Visumarbejdsgruppen, der i januar 2008 afgav rapport (Rapport fra arbejdsgruppen om visumadministration – forretning og turisme). Rapporten indeholder en lang række forslag, der skal optimere processerne bl.a. i relation til meddelelse af turistvisum. Dansk Industri, Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Erhverv har været faste medlemmer i Visumarbejdsgruppen, ligesom Danmarks Rejsebureau Forening også har været inddraget i arbejdsgruppens arbejde.”

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk