ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 555551

 

13. juli 2008

Besvarelse af spørgsmål 64 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 30. juni 2008.

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 64:

Hvilke ordninger administreres af Vækstfonden, hvor der direkte eller indirekte er tale om statslige eller offentlige tilskud, herunder tabsgarantier, kautioner m.m., og hvor store er disse tilskud?

 

Svar:

Vækstfonden administrerer fire ordninger, hvor fonden modtager eller har modtaget tilskud fra staten: Vækstkaution, Kom-i-gang-lån, Proof of Business og statsgaranti til udviklingsselskaber.

 

Vækstfonden modtager årligt et statsligt tilskud til delvis finansiering af Vækstkautionsordningen. I 2008 udgør tilskuddet 23,6 mio. kr. Sammen med indtægter fra præmiebetalinger skal tilskuddet dække omkostninger til tabsdækning og administration, så ordningen ”hviler i sig selv”. Hvis tilskud og præmier ikke er tilstrækkelige til at dække alle omkostninger, fungerer Vækstfondens egenkapital som stødpude. Til dato er Vækstfondens egenkapital blevet belastet af samlede nettotab og hensættelser for knap 180 mio. kr. på Vækstkautionsordningen ud over dækningen fra statslige tilskud og præmier, hvilket svarer til et negativt tilskud på samme beløb.

 

Vækstfonden administrerer desuden Kom-i-gang-lånsordningen, som giver iværksættere lettere adgang til lån i pengeinstitutter og rådgivning ved start af egen virksomhed. Hvert år modtager Vækstfonden et tilskud til dækning af tabsudbetalinger på statsgaranterede kautioner til Kom-i-gang-lån. På finanslovene for perioden 2005-2008 har årligt været bevilget 8 mio. kr. i statstilskud til Kom-i-gang-lånsordningen. Vækstfondens administration af ordningen er finansieret af præmieindtægter fra ordningen.

 

Vækstfonden har på vegne af Økonomi- og Erhvervsministeriet indgået aftale med Connect Denmark om at gennemføre sparringsforløb under ordningen om ”Proof of Business”. Forløbene er et tilbud til iværksættere og vækstvirksomheder i landets fem regioner. Vækstfonden modtager et statsligt tilskud på 4 mio. kr. ekskl. moms årligt til fuldt ud at dække Connect Denmarks omkostninger til at organisere og afvikle forløbene. Vækstfonden modtager ikke yderligere tilskud til dækning af administration på ordningen.

 

Vækstfonden overtog 1. januar 1999 administration af udviklingsselskabsordningen fra staten. Ordningen, som er under afvikling, betyder, at en række investeringsselskaber (udviklingsselskaber) har haft mulighed for at få dækket 50 % af tabet på investeringer i porteføljevirksomheder. Vækstfonden har udbetalt 187 mio. kr. til tabsdækning, hvoraf staten har refunderet 52 mio. kr. Hertil kommer en aktuel hensættelse i Vækstfondens balance på 15 mio. kr. Samlet betyder det, at Vækstfonden har hensat og udbetalt i alt 150 mio. kr. netto på ordningen, hvilket svarer til et negativt tilskud fra staten på samme beløb.  

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk