ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

17. juni 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 56 alm. del stillet af Folketingets Erhvervsudvalg den 26. maj 2008.    

 

 

Spørgsmål 1:

”Ministeren bedes oplyse, om der er planer om at ændre den hidtidige praksis for standardiseringsarbejdet i EU, således at arbejdet varetages af parterne og går uden om Ministerrådet?”

 

Svar:

Jeg har ikke har kendskab til planer, der skal ændre den eksisterende organisering af standardiseringsarbejdet i EU.

 

I EU-regi anvendes standardisering til udmøntning af lovgivningen i de tilfælde, hvor der lovgives ved hjælp af den såkaldte ny metode. Den ny metode indebærer, at Ministerrådet og Europa-Parlamentet i direktiverne fastsætter væsentlige krav vedrørende sundhed, sikkerhed og miljø, som produkterne skal opfylde. De væsentlige krav udmøntes efterfølgende i specifikke tekniske krav ved hjælp af harmoniserede standarder, der udarbejdes af de europæiske standardiseringsorganisationer på mandat fra Kommissionen.

 

Der eksisterer tre europæiske standardiseringsorganisationer: CEN (generelle erhverv), CENELEC (elektroteknik) og ETSI (telekommunikation). I de europæiske organisationer sidder repræsentanter fra de nationale standardiseringsorganisationer, fra industriorganisationer og fra forbruger- og miljøorganisationer. Standarderne udarbejdes i en konsensusproces, hvor alle interessenter har mulighed for at bidrage til indholdet af den endelige standard.

 

Der er ikke planer om at ændre den eksisterende praksis, hvor Ministerrådet og Europa-Parlamentet, efter forslag fra Kommissionen, beslutter hvorvidt der skal lovgives efter den ny metode. Er det tilfældet, så fastsætter Ministerrådet og Europa-Parlamentet de væsentlige krav vedrørende sundhed, sikkerhed og miljø i direktivet, hvorefter de specifikke tekniske krav udarbejdes af standardiseringsorganisationerne.

 

Ministerrådet og Europa-Parlamentet er i forbindelse med Indre Markedspakken for Varer netop blevet enige om de fremtidige principper for, hvornår den ny metode skal anvendes. Heraf fremgår det eksplicit, at der kan anvendes andre reguleringsformer, såfremt lovgiverne finder det hensigtsmæssigt af hensyn til sundhed og sikkerhed, forbruger- eller miljøbeskyttelse eller andre almene samfundsinteresser.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk