ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

30. maj 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 52 alm. del ERU stillet af Erhvervsudvalget den 24. april 2008

 

 

 

Spørgsmål 52:

Finder ministeren, at rekonstruktionen af BankTrelleborg har givet alle med værdier i banken den optimale sikring af disse?

 

Svar:

Ved Sydbanks overtagelse af bankTrelleborg har ingen indskydere mistet deres indskud i banken.

 

Hensynet til indskyderne er af væsentlig betydning ved håndteringen af et kriseramt pengeinstitut, da indskydernes tillid er af helt afgørende betydning for et velfungerende pengevæsen. Ved en betalingsstandsning eller konkurs risikerer indskyderne at miste dele af deres indskud i det omfang, at de ikke er fuldt dækket af indskydergarantien.

 

Der er derfor i den finansielle lovgivning en række instrumenter, så aktiviteterne i et kriseramt pengeinstitut kan videreføres i en eller anden form. Bestemmelserne blev alle indsat i den finansielle lovgivning i 1998 på baggrund af den nordiske finansielle krise i slutningen af 80'erne og i starten af 90'erne.

 

Et af instrumenterne er muligheden for, at bestyrelsen tillader en aktionær, der ejer mere end 70 % af kapitalen at tvangsindløse de øvrige aktionærer. Dette kan kun ske, hvis pengeinstituttet ikke opfylder lovens solvenskrav. Det var denne løsning, der blev anvendt i sagen om bankTrelleborg.

 

Ved en tvangsindløsning af minoritetsaktionærerne fastsættes værdien af aktierne af den generalforsamlingsvalgte revisor. Såfremt der er uenighed om aktiernes prisfastsættelse, har parterne mulighed for, at aktiernes prisfastsættelse efterfølgende afgøres af to af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer udpegede revisorer. Foreningen har i den konkrete sag udpeget to revisorer, der i øjeblikket er ved at foretage deres undersøgelser.

 

Hvis de udpegede revisorer kommer frem til, at aktierne er prisfastsat for lavt, er den indløsende aktionær forpligtet til at følge revisorernes afgørelse. Dog kan revisorernes afgørelse indbringes for domstolene indenfor to uger efter modtagelsen af revisorernes afgørelse.

 

Jeg finder det rigtigst at lade de udpegede revisorer og evt. domstolene afgøre, hvorvidt kursen har været retvisende i forhold til værdien af bankTrelleborg.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk