ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

6. maj 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 51 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 22. april 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 51:

Ministeren bedes redegøre for, hvilken kontrol pantebrevsmarkedet i dag er undergivet.

 

 

Svar:

Der føres ikke i dag et lovreguleret tilsyn med det danske pantebrevsmarked, og der er ikke særlige lovgivningsmæssige krav til at drive pantebrevshandel. Det fremgår af den redegørelse om pantebrevsmarkedet, som Finanstilsynet har udarbejdet på min anmodning, og som blev oversendt til ERU i marts 2008 (alm. del, bilag 123).

 

Baggrunden for redegørelsen var en række omtaler i dagspressen om næsten værdiløse ejendomme, der er blevet købt og solgt for millioner af kroner – de såkaldte pantebrevskaruseller.

 

Udfordringen ligger i at ramme ”det grå pantebrevsmarked” uden at skabe unødige byrder for den store del af markedet, der opererer på fuld lovlig vis.

 

Derfor har jeg bedt Finanstilsynet om at se på, hvordan et eventuelt tilsyn med pantebrevsmarkedet kan udformes samt hvilke fordele og ulemper, der vil være forbundet hermed. Som led i dette arbejde vil relevante interessenter blive inddraget, ligesom der bl.a. vil skulle foretages en afgrænsning af, hvilke virksomheder eller privatpersoner der i givet fald skal være omfattet af tilsynet.

 

Jeg forventer, at Finanstilsynet vil have afsluttet sit arbejde til efteråret.

 

Samtidig vil jeg gerne understrege, at det ikke er sådan, at der ikke eksisterer regler på området i dag. Finanstilsynet fører i dag tilsyn med, at udlånsvirksomheder – og dermed også pantebrevselskaber, som er udlånsvirksomheder - overholder reglerne om forebyggelse af hvidvask. Endelig vil det være en opgave for politiet eller skattemyndighederne, hvis der i konkrete tilfælde f.eks. er tale om bedrageri eller skatteunddragelse i forbindelse med pantebrevshandler.

 

ØKONOMI- OG EHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk