Økonomi- og Erhvervsministeriet

Navn på ordning

 

 

Program for brugerdreven innovation

 

Kort beskrivelse af støttemuligheder i forhold til at styrke det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor (mellemstore virksomheder defineres som virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte) 

Regeringen har som led i globaliseringsaftalen igangsat program for brugerdreven innovation. Programmet skal styrke innovation i den private og den offentlige sektor ved at øge viden om og metoder til at afdække brugernes behov.

 

Både private virksomheder og offentlige institutioner kan søge under programmet. Der lægges vægt på tværgående samarbejde – også mellem offentlige institutioner og private virksomheder.

 

Tilskud til offentlige institutioner kan udgøre op til 75 % af institutionens tilskudsberettigede projektomkostninger. De sidste 25 % kan være medfinansiering i form af timer, kontant beløb fra egne midler og/eller støtte fra andre puljer. Tilskud til virksomheder kan udgøre op til 50 % af virksomhedens projektomkostninger. De konkrete støtteprocenter fastsættes i overensstemmelse med statsstøttereglerne.

Ordningens samlede beløbsramme

400 mio. kr. i årene 2007-2010

 

Projekter, som styrker det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor, der har fået tilsagn under ordningen (mellemstore virksomheder er markeret med understregning)

Fremtidens Idræts- og Legelandskaber

Projektet skal afdække, hvilke drivkræfter der får borgere til at bevæge sig og oversætte disse nye resultater til nye løsninger til at øge aktivitetsniveauet i befolkningen.

 

Deltagende offentlige institutioner: Odense Kommune, Syddansk Universitet, Gerlev Idrætshøjskole, Kunstakademiets Arkitektskole.

 

Deltagende virksomheder: Euman, Triple Design I/S, Ørestad Nordgruppen, Henning Larsen Architects, Kompan og Huset Mandag Morgen.

 

Tilsagn: 4.995.997 kr.

 

Udvikling af selvkørende personløfter til ekstremt overvægtige personer

Projektet inddrager brugernes erfaringer i arbejdet med svært overvægtige patienter og i udviklingen af nyt koncept for selvkørende personløfter til ekstremt overvægtige patienter.

 

Deltagende offentlige institutioner: Odense Universitetshospital og Bispebjerg Hospital.

 

Deltagende virksomheder: Borrengia A/S og Ropox A/S.

 

Tilsagn: 2.291.385 kr.

 

Brugerdreven innovation og metoder til udvikling af velfungerende sidde/hvilemøbler for alle

Projektet udforsker og afprøver en systematisk brugerdreven innovationsproces i udviklingen af et koncept for sidde/hvilemøbler, som inddrager ældres/seniorers og funktionshæmmedes behov og krav samt den tværfaglige viden og erfaring, der ligger i projektgruppen.

 

Deltagende offentlige institutioner: Teko-Center Danmark.

 

Deltagende virksomheder: Bexcom, Udviklingscenter for Møbler og Træ, Farstrup Møbler A/S, Gabriel A/S og Design Concern A/S.

 

Tilsagn: 3.765.955 kr.

 

Brugerinvolvering i Byggeprocessen

Projektets fokus er at gå nye digitale veje for at forbedre brugerinddragelsen i byggebranchen.

 

Deltagende offentlige institutioner: Aalborg Universitet

 

Deltagende virksomheder: Arkitema A/S og Rambøll Danmark A/S.

 

Tilsagn: 1.628.600 kr.

 

Brugerdreven innovation og strategisk design i handels- og servicevirksomheder

Projektet skal styrke den strategiske innovationsevne i servicesektoren og designvirksomhedernes kompetencer til at skabe innovation i serviceydelser.

 

Deltagende offentlige institutioner: Ã…rhus Universitet

 

Deltagende virksomheder: AKP Design, Cumuli, Danske Designere, Design Concern A/S, Designnord ApS, Faktor 3, Grønlund Design, Knud Holscher Design ApS, Move Integrated Design, People & Product, Storm Design, Triagonal, Wauhaus, Bahne, CSC Danmark, PFA Pension, Jalsøe, Zealand Care A/S, Gramstrup Design, Kontrapunkt A/S, Build-A-Bear, Designit, Spejder Sport, Dansk Erhverv og Livework Nordic A/S.

 

Tilsagn: 7.444.900 kr.

 

Intelligent Utility - Platform for brugerdreven serviceinnovation på energiområdet

KMD A/S er gået sammen med en række interessenter om at skabe en platform for brugerdreven serviceinnovation på energiområdet. Inddragelsen af brugerne skal skabe services og produkter, som er bedre og mere brugervenlige inden for energieffektivisering, energistyring og sikkerhed.

 

Deltagende offentlige institutioner: Aalborg Universitet

 

Deltagende virksomheder: e-Boks A/S, Energi Midt A/S, Develco A/S, Odense Energi A/S, KMD A/S.

 

Tilsagn: 2.000.000 kr.

 

Indeklima og livskvalitet

Formålet med projektet er at udvikle helhedsorienterede og nyskabende indeklimaløsninger, der maksimerer menneskers oplevelse af komfort med hensyn til velvære, sundhed og økonomi. Det er et mål for projektet, at resultaterne skal kunne anvendes bredt inden for branchen.

 

Deltagende offentlige institutioner: Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet.

 

Deltagende virksomheder: Grontmijo-Carl Bro, Saint-Gobain Isover A/S, Velux A/S, Window Master A/S og Danfoss A/S.

 

Der er givet et betinget tilsagn, hvorfor det endelige støttebeløb endnu ikke er fastsat.

 

Det gode ældre liv – brugercentreret udvikling af livskvalitet på plejehjem

Københavns Kommune er gået sammen med en række brancheorganisationer, bl.a. Dansk Industri, IT-brancheforeningen og Dansk Rehab Gruppe, om at identificere udviklingspotentialer inden for ældreplejen. Projektet skal højne livskvaliteten for plejehjemsbeboere gennem innovation af serviceydelser.

 

Deltagende offentlige institutioner: Københavns Kommune og Aalborg Universitet.

 

Deltagende virksomheder: Dansk Rehab Gruppe, LederForum og Microsoft.

 

Øvrige virksomheder er endnu ikke fundet. Der kan indgå mellemstore virksomheder.

 

Tilsagn: 5.300.000 kr.

 

 

 


 

Navn på ordning

Pulje til medarbejderdreven innovation

 

Kort beskrivelse af støttemuligheder i forhold til at styrke det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor (mellemstore virksomheder defineres som virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte)

Regeringen har som følge af trepartsaftalen af 17. juni 2007 og efterfølgende politisk aftale af 18. december 2007 afsat en pulje på i alt 20 mio. kr. i 2008-2011 til udvalgte forsøg og demonstrationsprojekter vedrørende medarbejderdreven innovation i den offentlige sektor.

 

Puljen iværksættes som en særskilt indsats under program for brugerdreven innovation.

 

Der kan under puljen søges midler til projekter vedrørende konceptudvikling og til demonstrationsprojekter hos offentlige institutioner på de store borgernære serviceområder. Virksomheder vil kunne indgå i projekterne.

 

Første ansøgningsrunde er planlagt til efteråret 2008.

Ordningens samlede beløbsramme

20 mio. kr. i årene 2008-2011

 

Projekter, som styrker det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor, der har fået tilsagn under ordningen

Der er endnu ikke igangsat projekter under puljen.

 

 

 


 

Navn på ordning

Regional konkurrenceevne og beskæftigelse 2007-2013

 

Kort beskrivelse af støttemuligheder i forhold til at styrke det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor (mellemstore virksomheder defineres som virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte)  

Ordningen består af et regionalfondsprogram og et socialfondsprogram.

 

Både regionalfondsprogrammet ”Innovation og viden” og socialfondsprogrammet ”Flere og bedre job” vil blandt andet kunne påvirke de regionale vækstvilkår i form af en øget indsats inden for regional innovationskapacitet, samspil om innovation og klyngerelationer.

 

De regionale vækstfora indstiller til Erhvervs- og Byggestyrelsen om anvendelsen af strukturfondsmidlerne inden for rammerne af de regionale erhvervsudviklingsstrategier.

 

Ordningens samlede beløbsramme

EU finansierer ordningen med i alt ca. 3,5 mia. kr. over perioden 2007-2013. Hertil kommer et mindst tilsvarende beløb i dansk medfinansiering. Midlerne er ligeligt fordelt mellem regionalfondsindsatsen og socialfondsindsatsen.

 

Beløbsrammen er en totalramme, hvorfor det først ved afslutningen af programmerne kan opgøres, hvor mange penge der er anvendt til at styrke det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder i Danmark og den offentlige sektor.

 

Under regionalfondsprogrammet er Danmark forpligtet til at anvende mindst 30 pct. af den samlede ramme til innovationsaktiviteter.

 

Under socialfondsprogrammet er innovation kun muligt under prioritet 1, som udgør 73 pct. af den samlede ramme excl. teknisk bistand.

 

Projekter, som styrker det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor, der har fået tilsagn under ordningen (mellemstore virksomheder er markeret med understregning)

Syddansk Forskerkontakt

Syddansk Forskerkontakt er etableret af Syddansk Universitet med det formål at skabe kontakt mellem forskere og virksomheder med henblik på at stimulere virksomhedernes innovationsevne og generelle udviklingsparathed.

 

Netværk for biomasse til energi

Etablering af et internationalt netværk med deltagelse af forskningsinstitutioner, uddannelsesinstitutioner og virksomheder beskæftiget med energi på basis af biomasse. Projektet er åbent for alle virksomheder inden for denne målgruppe.

 

Fashion Accelerator

Internationaliserings-, netværks- og samarbejdsrelationer rettet mod modebranchen. 40 mindre virksomheder udvælges med vækstpotentiale inden for branchen.

 

Relevante uddannelsesinstitutioner: Danmarks Designskole, TEKO, Designskolen Kolding, BEC Design, Copenhagen Business School og Ã…rhus School of Business.

 

Klyngeudvikling og innovationssamspil gennem formidlet forskning (KIFF)

Projektet skal udvikle ny viden i et samarbejde mellem virksomhederne i klyngerne og regionens uddannelsesinstitutioner/erhvervsakademier.

Virksomhederne er endnu ikke fundet, men skal være små eller mellemstore.

 

Underleverandørnetværk Vindmølleindustrien

Etablering af en koordinatorfunktion med henblik på at facilitere klyngedannelsen inden for vindmølleindustrien samt netværksdannelse i forhold til videninstitutioner.

 

Relevante videninstitutioner er bl.a. Ingeniørhøjskolen i Århus, Aalborg Universitet, Danmarks Tekniske Universitet, incl. RISØ.

 

Deltagende mellemstore virksomheder: Niebuhr Tandhjulsfabrik A/S, AVN Hydraulik A/S, JSB Plast, Dansk Overflade Teknik A/S, Hydra-Grene A/S og KK-Electronics A/S.

 

 


 

Navn på ordning

Servicedesign – pilotprojekter

 

Kort beskrivelse af støttemuligheder i forhold til at styrke det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor

(mellemstore virksomheder defineres som virksomheder med mellem 50 og 250 ansatte)

Økonomi- og Erhvervsministeriet har i fællesskab med Velfærdsministeriet igangsat 4 demonstrationsprojekter i 2007 i servicedesign inden for ældre- og handicapområderne. I projekterne samarbejder designvirksomheder og offentlige organisationer om innovation af offentlige serviceydelser.

 

EBST har desuden i 2006 igangsat 2 pilotprojekter. Pilot-demonstrationsprojekterne skulle opsamle viden og afprøve metoder, som kunne inddrages i det videre forløb til konceptudvikling af de egentlige demonstrationsprojekter i 2007-2009.

 

Demonstrationsprojekterne skal afprøve om og hvordan servicedesign kan bruges til grundlæggende at forbedre offentlige serviceydelser.

 

Servicedesign er brug af designmetoder til at forbedre serviceydelser. Eksempler fra Danmark og England viser, at designere har meget at byde på, når det handler om at optimere de processer, der ligger i en serviceydelse. Det gælder inden for alle områder lige fra jobservice til børnepasning.

Ordningens samlede beløbsramme

Pilotprojekterne er etableret via en udbudsrunde. Der er afsat 8 mio. kr., jf. DesignDanmark.

Projekter, som styrker det innovative samarbejde mellem mellemstore virksomheder og den offentlige sektor, der har fået tilsagn under ordningen (mellemstore virksomheder er markeret med understregning)

Jobcenter

Med projektet har designfirmaet Designit A/S i samarbejde med jobcentrene i Rebild og Vejen udviklet nye og forbedrede koncepter for betjeningen af brugere i jobcentrene.

 

Deltagende offentlige institutioner: Rebild Kommune, Vejen Kommune

 

Deltagende virksomheder: Designit A/S

 

Tilsagn: 500.000 kr.

 

Børnehave Jorden Rundt – København

I samarbejde mellem designvirksomhederne Copenhagen Living Lab og 1508 A/S og Københavns Kommune er der udviklet nye koncepter for børnepasningsservice i børnehaven Jorden Rundt på Amager, så de bedre imødekommer brugernes behov.

 

Deltagende offentlige institutioner: Københavns Kommune

 

Deltagende virksomheder: Copenhagen Living Lab, 1508 A/S

 

Tilsagn: 500.000 kr.

 

Handleplaner for handicappede - Frederiksberg

Med projektet ønsker Frederiksberg Kommune sammen med designfirmaet 1508 A/S og Odgaard Design, at udvikle et nyt koncept for udformning af § 141 handleplaner på handicapområdet.

 

Deltagende offentlige institutioner: Frederiksberg Kommune

 

Deltagende virksomheder: Odgaard Design og 1508 A/S

 

Tilsagn: 500.000 kr.