ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

28. marts 2008

 

 

Besvarelse af spørgsmål 40 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 3. marts 2008.    

 

 

Spørgsmål 40:

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 25. februar 2008 fra Ærø Kommune vedrørende Ærø’s fremtidige færgestruktur, jf. ERU alm. del – bilag 106.

 

Svar:

Jeg er bekendt med, at Ærø Kommune har sendt en tilsvarende henvendelse til Folketingets Trafikudvalg, Folketingets Kommunaludvalg og Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

Jeg vil derfor henholde mig til det svar, som velfærdsministeren på vegne af også Miljøministeriet og Transportministeriet har givet til Trafikudvalget vedrørende TRU alm. del spørgsmål 215.

 

Forslaget om en ny færgestruktur har, ud over nogle kommunaløkonomiske aspekter, også en række trafik-, planlægnings- og miljømæssige aspekter, som jeg kan forstå, Ærø Kommune skal drøfte med bl.a. Velfærdsministeriet.

 

Jeg finder det positivt, at kommunalbestyrelsen på Ærø er blevet enige om at arbejde for en koordineret færgestruktur og for at reducere sejltiden.

 

En velfungerende infrastruktur er sammen med en række andre faktorer med til at understøtte en gunstig økonomisk udvikling, og det gælder også i forhold til øerne.

 

Regeringen arbejder for at skabe vækst i alle dele af Danmark. Derfor har vi også besluttet, at min. 35 pct. af de strukturfondsmidler, som Danmark årligt modtager i perioden 2007-2013, skal anvendes til gavn for yderområderne, dvs. også i forhold til Ærø. Netop af hensyn til de særlige erhvervsvilkår, som findes på Ærø og Langeland, har Vækstforum for Region Syddanmark besluttet at gøre brug af en mulighed i det nye regionalfondsprogram for at yde tilskud til investeringer i private virksomheder på disse to øer. Region Syddanmark modtager i perioden 2007-2013 årligt 102 mio. kr. fra strukturfondene, fordelt ligeligt på hhv. regionalfonds- og socialfondsprogrammet.

 

Lov om erhvervsfremme giver hjemmel til at medfinansiere aktiviteter med et erhvervsmæssigt sigte. Men loven giver imidlertid ikke hjemmel til at medfinansiere andre aktiviteter, så som trafikal infrastruktur.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk