ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 522231

11. marts 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 35 alm. del  stillet af Erhvervsudvalget den 12. februar 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 35:

Vil den redegørelse, ministeren har bedt Finanstilsynet give vedr. Bank Trelleborg omfatte det forhold, at det kun var ved at se bort fra bankens egne aktier, at det var muligt at opnå en ejerandel på 70 pct. og derved muliggøre en tvangsindløsning?

 

Svar:

Jeg har på baggrund af bankTrelleborg sagen anmodet Finanstilsynet om at indlede drøftelser med Finansrådet, Forbrugerrådet og Dansk Aktionærforening med henblik på at afdække, om der er behov for at stramme op på den nuværende regulering for så vidt angår pengeinstitutternes salg af egne aktier.

 

Jeg er derudover løbende blevet orienteret af Finanstilsynet om bankTrelleborg.

 

I relation til spørgsmålet om tvangsindløsning af aktier gælder efter § 144 i lov om finansiel virksomhed, at bestyrelsen i et pengeinstitut, der ikke opfylder kravene til solvens, og hvor Finanstilsynet har fastsat en frist til at opfylde solvenskravene, efter anmodning fra en aktionær, der ejer 70 pct. eller mere af aktierne i pengeinstituttet, kan træffe beslutning om at indløse de øvrige aktionærers aktier i pengeinstituttet.

 

Sigtet med bestemmelsen er at undgå, at et nødlidende pengeinstitut går i betalingsstandsning, og bestemmelsen om tvangsindløsning af mindretalsaktionærerne blev indført den 1. januar 1999 på baggrund af krisen i slutningen af 80'erne og i starten af 90'erne.

 

Vedrørende spørgsmålet om majoritetsaktionærens ejerandel er jeg bekendt med, at der verserer en sag om emnet ved domstolene. Jeg finder det derfor rigtigst at overlade det til domstolene at afgøre spørgsmålet.

 

Jeg kan dog oplyse, at det er Finanstilsynets vurdering, at egne aktier skal fratrækkes i opgørelsen.

 

Finanstilsynets vurdering er baseret på, at det af bemærkningerne til § 144 i lov om finansiel virksomhed fremgår, at aktieselskabslovens bestemmelser i §§ 20 b og 20 c vedrørende tvangsindløsning skal finde umiddelbar anvendelse på pengeinstitutter, der er aktieselskaber, hvis de ikke er fraveget i § 144 i lov om finansiel virksomhed.

 

Det fremgår af bemærkningerne til § 20 b i den kommenterede aktieselskabslov "at ejer et selskab egne aktier kan der i relation til indløsningsret ses bort fra egne aktier ved beregningen af, om aktionæren ejer mere end 9/10 af aktiekapitalen. En sådan fortolkning af bestemmelsen er ubetænkelig, da selskabet i modsat fald kunne nedskrive kapitalen med de egne aktier og derved opnå samme resultat. Aktierne kunne også overdrages til aktionæren."

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk