ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

Eksp.nr. 522229

 

11. marts 2008

Besvarelse af spørgsmål 34 alm. del  stillet af Erhvervsudvalget den 12. februar 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 34:

Vil den redegørelse, ministeren har bedt Finanstilsynet give vedr. Bank Trelleborg omfatte tvangsindløsningen af aktier, herunder om fastsættelsen af kursen på 59,30 har været retfærdig i forhold til værdien af Bank Trelleborg?

 

Svar:

Jeg har på baggrund af bankTrelleborg sagen anmodet Finanstilsynet om at indlede drøftelser med Finansrådet, Forbrugerrådet og Dansk Aktionærforening med henblik på at afdække, om der er behov for at stramme op på den nuværende regulering for så vidt angår pengeinstitutternes salg af egne aktier.

 

Jeg er derudover løbende blevet orienteret af Finanstilsynet om bankTrelleborg.

 

I relation til spørgsmålet om tvangsindløsning af aktier gælder efter § 144 i lov om finansiel virksomhed, at bestyrelsen i et pengeinstitut, der ikke opfylder kravene til solvens, og hvor Finanstilsynet har fastsat en frist til at opfylde solvenskravene, efter anmodning fra en aktionær, der ejer 70 pct. eller mere af aktierne i pengeinstituttet, kan træffe beslutning om at indløse de øvrige aktionærers aktier i pengeinstituttet.

 

Sigtet med bestemmelsen er at undgå, at et nødlidende pengeinstitut går i betalingsstandsning, og bestemmelsen om tvangsindløsning af mindretalsaktionærerne blev indført den 1. januar 1999 på baggrund af krisen i slutningen af 80'erne og i starten af 90'erne.

 

Værdien af aktierne fastsættes i henhold til § 144 i lov om finansiel virksomhed af den generalforsamlingsvalgte revisor. Bestemmelsen giver endvidere, såfremt der er uenighed om aktiernes prisfastsættelse, parterne mulighed for, at aktiernes prisfastsættelse efterfølgende afgøres af to af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer udpegede revisorer. Foreningen har i den konkrete sag udpeget to revisorer, der i øjeblikket er ved at foretage deres undersøgelser.

 

Hvis de udpegede revisorer kommer frem til, at aktierne er prisfastsat for lavt, er den indløsende aktionær forpligtet til at følge revisorernes afgørelse. Dog kan revisorernes afgørelse indbringes for domstolene indenfor to uger efter modtagelsen af revisorernes afgørelse.

 

Jeg finder det rigtigst at lade de udpegede revisorer og evt. domstolene afgøre, hvorvidt kursen har været retvisende i forhold til værdien af bankTrelleborg.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk