ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

27. februar 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 25 alm. del stillet af Anne Baastrup (SF) til Erhvervsudvalget 4. februar 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål :

Med henvisning til henvendelserne fra Johnsen Fyrværkeri A/S om Sikkerhedsstyrelsens udkast til ny bekendtgørelse om fyrværkeri og andre pyrotekniske artikler, jf. ERU alm. del – bilag 11 og 48, bedes ministeren oplyse, hvorfor Sikkerhedsstyrelsen går imod internationale trends?

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Sikkerhedsstyrelsen, som oplyser følgende, som jeg kan henholde mig til: 

 

”Sikkerhedsstyrelsen går ikke imod internationale trends. Styrelsen medtager erfaringer fra en lang række internationale samarbejdspartnere i regelarbejdet – eksempelvis fra internationale netværksgrupper, arbejdsgrupper i europæisk regi og Nordisk samarbejde under Nordisk Ministerråd, som styrelsen deltager aktivt i.

 

Med forslaget til en samlet fyrværkeribekendtgørelse, der forventes at træde i kraft 1. juni 2008, har Sikkerhedsstyrelsen ikke villet ændre på, at Danmark - i lighed med de fleste andre EU-lande - tillader forbrugerne at anvende 1.3G-klassificeret fyrværkeri.

 

De regelændringer, der skete i 2005 efter fyrværkeriulykken i Seest, betyder, at det blev forbudt for den almindelige forbruger herhjemme at købe det største og farligste fyrværkeri. Samtidig betød det, at branchen på kort tid skulle indrette sig efter disse nye, skrappere regler. Sikkerhedsstyrelsen har ikke - på det foreliggende grundlag - fundet det sikkerhedsmæssigt begrundet at stramme yderligere op vedrørende 1.3G-klassificeret fyrværkeri.

 

Herhjemme tillader vi såvel 1.3G- som 1.4G-klassificeret fyrværkeri. Begge klasser er eksplosiver, klassificeret i forhold til transport, og 1.4G er den lavest klassificerede transportklasse. Den primære sikkerhedsmæssige forskel mellem 1.3G- og 1.4G-klassificeret fyrværkeri er i forhold til transport og opbevaring og ikke i selve anvendelsen, hvilket reglerne for opbevaring og transport tager højde for. Forbrugernes sikkerhed ved anvendelse af fyrværkeri relaterer sig primært til fyrværkeriets konstruktion, type og kvalitet og ikke mindst, om det anvendes korrekt og ikke misbruges.”

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk