ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

8. februar 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 20 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 25. januar 2008.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 20:

Vil ministeren redegøre for Finanstilsynets indsats i forbindelse med Sydbanks overtagelse af Bank Trelleborg?

 

Svar:

Jeg kan oplyse, at når et pengeinstitut kommer i krise, vil Finanstilsynet sædvanligvis blive involveret i forhandlingerne om en redningsplan. Da dette arbejde ligger uden for tilsynets sædvanlige tilsynsområde, er det aftalt, at tilsynet skal indhente et mandat fra mig. Mandatet giver Finanstilsynet mulighed for at føre drøftelser med interesserede parter og interessenter med henblik på at løse krisen eller på rekonstruktion af pengeinstituttet.

 

I den konkrete sag har Finanstilsynet fået tildelt et sådant mandat fra mig.

 

Selv om Finanstilsynet får et mandat, vil det altid være det pengeinstitut, der ønsker at blive overtaget, der fører forhandlingerne med det overtagende institut. Det er derfor bestyrelsen i det kriseramte pengeinstitut, der har ansvaret for at træffe beslutning om dels hvilke(t) andre pengeinstitut(ter) man ønsker at indgå i forhandlinger med, dels de nærmere betingelser for en aftale.

 

Som det fremgår af redegørelsen af 30. januar 2008 fra bankTrelleborgs bestyrelse, der er vedlagt til orientering, sker Sydbanks overtagelse af bankTrelleborg ved brug af reglerne i § 144 i lov om finansiel virksomhed.

 

Efter § 144 i lov om finansiel virksomhed kan bestyrelsen i et pengeinstitut, der ikke opfylder kravene til solvens, og hvor Finanstilsynet har fastsat en frist til at opfylde solvenskravene, efter anmodning fra en aktionær, der ejer 70 pct. eller mere af aktierne i pengeinstituttet, træffe beslutning om at indløse de øvrige aktionærers aktier i pengeinstituttet. Sigtet med denne regel er at undgå, at et nødlidende pengeinstitut går i betalingsstandsning.

 

Bestyrelsens beslutning om, at de øvrige aktionærer skal lade deres aktier indløse skal godkendes af Finanstilsynet. Dette skyldes, at tvangsindløsningen alene kan foretages i tilfælde, hvor pengeinstituttet må anses for at være nødlidende.

 

De minoritetsaktionærer, der er omfattet af indløsningen, skal modtage en anmodning om tvangsindløsning, der indeholder oplysninger om vilkårerne for indløsningen og vurderingsgrundlaget. Værdien af pengeinstituttets aktier fastsættes ud fra aktiernes handelsværdi af den revisor, der er valgt af pengeinstituttets generalforsamling. Finanstilsynet godkender ikke den værdi, som minoritetsaktionærerne bliver tvangsindløst med.

 

§ 144 i lov om finansiel virksomhed giver, såfremt der er uenighed om aktiernes prisfastsættelse, parterne mulighed for, at aktiernes prisfastsættelse efterfølgende afgøres af to af Foreningen af Statsautoriserede Revisorer udpegede revisorer. Hvis de udpegede revisorer kommer frem til, at aktierne er prisfastsat for lavt, er den indløsende aktionær forpligtet til at følge revisorernes afgørelse. Dog kan revisorernes afgørelse indbringes for domstolene indenfor to uger efter modtagelsen af revisorernes afgørelse.

 

Som det fremgår af dagspressen, har der fra minoritetsaktionærernes side været gjort indsigelse mod værdien af aktierne ved tvangsindløsningen, og Foreningen af Statsautoriserede Revisorer har i overensstemmelse med § 144 i lov om finansiel virksomhed udpeget to statsautoriserede revisorer.

 

Jeg har desuden på baggrund af kritik vedrørende omstændighederne ved bankTrelleborgs salg af egne aktier bedt Finanstilsynet om at indlede drøftelser med Finansrådet, Forbrugerrådet og Dansk Aktionærforening med henblik på at afdække, om der er behov for at stramme op på den nuværende regulering. Der vil specielt blive sat fokus på pengeinstitutters salg af egne aktier herunder, hvilke rådgivningskrav der stilles til pengeinstitutterne.

 

Jeg er blevet orienteret af Finanstilsynet om forløbet omkring Sydbanks overtagelse af bankTrelleborg i forbindelse med, at jeg gav Finanstilsynet mandat, og som følge af tavshedspligten i dem finansielle lovgivning kan jeg i øvrigt ikke udtale mig mere konkret om Finanstilsynets indsats i forbindelse med Sydbanks overtagelse af bankTrelleborg.

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk