ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

18. januar 2008

 

Besvarelse af spørgsmål 12 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 21. december 2007.

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 12:

Hvordan vil erhvervsministeren - eventuelt i samarbejde med forsvarsministeren - sikre, at druknede søfolk ikke skal forblive i et forlist skib i op til en måned, som det var tilfældet i sagen om skibet OMER N, der forliste i slutningen af oktober 2007?

 

Svar:

Bjærgning af personer som følge af skibsforlis kan involvere flere forskellige myndigheder afhængig af sagens karakter. I den konkrete sag har både politiet, Farvandsvæsenet og Søværnets Operative Kommando været involveret. Jeg har derfor indhentet vedlagte udtalelser fra Justitsministeriet og Forsvarsministeriet, hvortil der henvises.

 

Det kan tilføjes, at efter det af rederiet oplyste bestod OMER N’s besætning af 11 tyrkiske statsborgere. Af den vedlagte udtalelse fra Justitsministeriet fremgår det, at 7 af de søfarende på OMER N er fundet, heraf var de tre i live. Herudover er der fundet en druknet person, hvis identitet endnu ikke er fastslået. Det fremgår tillige, at der i den konkrete sag er taget stilling til spørgsmålet om bjærgning af de omkomne søfolk, men under hensyntagen til sikkerheden har det ikke været muligt for dykkere at trænge tilstrækkelig langt ind i vraget, til at en egentlig gennemsøgning har kunnet finde sted.

 

Det vides på denne baggrund ikke, om der fortsat er omkomne i vraget.

 

Det fremgår af min besvarelse af spørgsmål 3, at der er en hel række forhold, der kan være relevante for spørgsmålet om bjærgning af omkomne. Disse forhold berører forskellige myndigheder. Jeg har derfor bedt Søfartsstyrelsen om at indkalde de berørte myndigheder til et møde med henblik på en drøftelse af de spørgsmål, som sagen måtte give anledning til.

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk