Søfartsstyrelsen

 

 

 

 

 

 

 

Bilag:

 

Sagsbehandler: PHE/CBA

J.nr.: 1.kt. 04-0022-1

 

 

Spørgsmål fra Folketinget vedrørende Omer N sagen

 

Erhvervsudvalget har anmodet Økonomi- og Erhvervsministeren - evt. i samarbejde med Forsvarsministeren – om at redegøre for, hvordan ministeren vil ”sikre, at druknede søfolk ikke skal forblive i et forlist skib i op til en måned, som det var tilfældet i sagen om skibet Omer N, der forliste i slutningen af oktober 2007”. I forbindelse med besvarelsen af dette spørgsmål har Søfartsstyrelsen ved mail af 7. januar 2008 anmodet Forsvarsministeriet om at oplyse, hvordan man vil forholde sig i lignende situationer.

 

På den baggrund skal Forsvarsministeriet i det følgende redegøre for Forsvarsministeriets opgaver i forbindelse med ulykker til søs.

 

I henhold til § 7a i lov om forsvarets formål, opgaver og organisation m.v. har Forsvarsministeriet det overordnede koordinerende ansvar for søredningstjenesten i danske farvande. Forsvaret har i den forbindelse ansvaret for gennemførsel af eftersøgnings- og redningstjeneste, så længe det bl.a. under hensyntagen til redningsholdets sikkerhed vurderes muligt at finde eventuelle overlevende.

 

Forsvaret kan i henhold til § 7 i lov om forsvarets formål, opgaver og organisation mv. yde støtte til andre myndigheder, herunder politiets opgaveudførelse.

 

I henhold til Lov om tillæg til strandingslov kan Farvandsvæsenet meddele rederen påbud om at fjerne vraget, såfremt det vurderes at udgøre en fare for sejladssikkerheden. Det er herefter rederens – samt evt. forsikringsselskab/bjærgningsfirma – som har ansvaret for at fjerne vraget.

Det er således ikke forsvarets ansvar eller opgave at eftersøge og bjærge omkomne efter en redningsaktion er afblæst. Men forsvaret er selvsagt behjælpelig med at støtte med relevante kapaciteter, såfremt de ansvarlige myndigheder anmoder om dette, herunder f.eks. Politiet.

Det skal afslutningsvis bemærkes, at Farvandsvæsenet efter at have udstedt påbud om fjernelse af vraget i Omer N sagen løbende har fulgt håndteringen af planlægningen af bjærgningen og bistået med den fornødne koordination mellem interessenterne i sagen. Fristen for bjærgning og fjernelse af Omer N er p.t. pga. vejrliget udsat til 18. januar 2008, og det kan ikke udelukkes, at det kan blive nødvendigt at forlænge fristen yderligere.

Med venlig hilsen

 

 

Jens H. Garly

Kontorchef

Ekstern kopi

Farvandsvæsenet

Forsvarskommandoen