ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

20. december 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 10 alm. del stillet af Erhvervsudvalget den 5. december 2007.

 

Spørgsmål 10:

Af ministerens svar på spørgsmål nr. S 3943 (2006-07) fremgår det, at Danmark i 2003 eksporterede 3 tons asbest til Island. De islandske myn­dig­heder har ikke registreret nogen import af asbest overhovedet i 2003, hvilket fremgår af et svar fra den islandske miljøminister til Line Barfod i Nordisk Råd (svar på E 23, 19. juni 2007). På den baggrund bedes mini­steren redegøre nærmere for, hvad der er sket med de 3 tons asbest.

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Danmarks Statistik, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Som det fremgår af Økonomi- og Erhvervsministerens tidligere svar, S 3943 (2006-2007) om den i spørgsmål ERU alm. del nr. 10 anførte eksport af asbest, finder Danmarks Statistik, at der formodentlig er tale om en fejlregistrering.

 

Danmarks Statistiks oplysninger om udenrigshandel til lande uden for EU baseres på oplysninger i de tolddokumenter, virksomhederne indsender til SKAT. Da eksportørens identitet ikke kendes, har Danmarks Statistik kontaktet virksomheden, som har indberettet for eksportøren. Der er tale om en fire år gammel transaktion, og indberetteren kan ikke ud fra de foreliggende oplysninger identificere indholdet af det pågældende vareparti.

 

Danmarks Statistik fastholder derfor vurderingen, at der for den anførte eksport af asbest er tale om en fejlregistrering i tolddokumenterne. Denne vurdering understøttes af det i spørgsmålet omtalte svar fra den islandske miljøminister til Line Barfod.

 

Opmærksomheden henledes samtidig på, at der månedligt indberettes oplysninger om 1,5 - 2 mio. varetransaktioner til Danmarks Statistik. Der foretages en validitetskontrol af disse oplysninger, bl.a. i form af en vurdering af værdier sammenholdt med mængdeoplysninger. Ved tilrettelæg­gelsen af fejlsøgningen sker der en afvejning af kvalitet og ressourceforbrug. Danmarks Statistik finder, at udenrigshandelsstatistikken generelt er retvisende, men der vil være fejl på det detaljerede niveau.”

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk