|
|
|
Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K |
Dato 3. april 2008Â Â Â Â J nr. Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â |
|
Energipolitisk Udvalg har i brev af 5. marts 2008 stillet mig følgende spørgsmål 96 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
"Ministeren bedes kommentere artiklen fra Ingeniøren den 25. februar 2008: Dansk lovløshed: Helt OK at stille kæmpemøller ved huse og veje".
Under overskriften â€Dansk lovløshed: Helt OK at stille kæmpemøller ved huse og veje†stiller journalist Bent Krøyer, Ingeniøren, spørgsmÃ¥l ved, hvor sikkert det er at færdes nær vindmøller.
Jeg kan kun være enig i, at det er vigtigt at sikre, at vindmøller er sikkerhedsmæssigt forsvarlige. Jeg er også, som det fremgår af min redegørelse til Energipolitisk Udvalg om de 2 uheld i februar 2008, indstillet på at forbedre og skærpe regler i det omfang, der er behov herfor.
Det er vigtigt, at alle, der bor og færdes i nærheden af vindmøller, ikke behøver at frygte for deres sikkerhed. Det er vigtigt både af hensyn til regeringens energipolitik og for tilliden til vindkraften i befolkningen.
Når det så er sagt, må man retfærdighedsvis også se på, hvad der reelt er behov for. I plan- og miljølovgivningen findes der allerede regler, der gør, at man i dag ikke kan placere vindmøller i beboede og naturfølsomme områder.
De fleste vindmøller er da også placeret langt fra områder, hvor der færdes mange mennesker. Der findes allerede regler, der sikrer, at vindmøller i dag er konstrueret på en sikkerhedsmæssig meget forsvarlig måde. Dette har jeg redegjort for i mit svar til Energipolitisk Udvalg på spørgsmål 94, alm. del., hvoraf det bl.a. fremgår, hvor mange uheld, der er registreret, og hvilke initiativer, der allerede er taget for at forberede de eksisterende regler og ordninger for vindmøllers sikkerhed.
Det registrerede antal uheld, hvor der har været risiko for, at personer, som har opholdt sig nær møllerne, ville kunne være blev ramt af nedfaldne dele, er heldigvis meget begrænset. Der er endvidere ikke registreret vindmøllehavarier i Danmark inden for de seneste 25 år, med personskade til følge. Energistyrelsens Godkendelsessekretariatet for Vindmøller er dog bekendt med 2 tilfælde, hvor der er sket personskade på montør eller ejer i forbindelse med reparation af vindmøller. I langt de fleste tilfælde har de nedfaldne dele ramt jorden i umiddelbar nærhed af møllen.
På den baggrund må fokus være på møllernes egensikkerhed, ved løbende - i takt med udviklingen - at opdatere kravene til vindmøllers konstruktion og nu også at stille krav til ejerne om regelmæssig service og vedligeholdelse af vindmøllerne, som beskrevet i mit brev til EPU af 29. februar 2008.
Connie Hedegaard