Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             1. marts 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 25. januar 2008 stillet mig følgende spørgsmål 49 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 49:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 7. januar 2008 fra Nordvestjysk Elforsyning vedrørende etablering af en vindmøllepark på Harboøre tange, jf. EPU alm. del – bilag 66"

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for miljøministeren, der har kompetencen vedrørende planlægning for landvindmøller. Miljøministeren har som besvarelse henvist til nedenstående notat af 5. februar 2008, udarbejdet af By – og Landskabsstyrelsen, Miljøministeriet:

”Opsætning af vindmøller på Harboøre Tange og Bøvling Klit

     

NOE(Nordvestjysk elforsyning) har med brev af 7. januar 2008 henvendt sig til Folketingets Energipolitiske Udvalg om deres planer om etablering af en vindmøllepark på Harboøre Tange og Bøvling Klit. Begge steder er det planen at placere møllerne på havdiget på tangernes vestside, tæt på grænsen til et Natura 2000 område og inden for klitfredningslinjen.

 

Lemvig kommune har offentliggjort et forslag til kommuneplantillæg for vindmøller. Forslaget indeholder ikke forslag til møller de to pågældende steder. Forslaget har været i høring fra den 11. december 2007 til den 5. februar 2008.

 

NOE har tilbage i foråret 2007 anmodet kommunen om at inddrage området ved Harboøre Tange i deres forslag til vindmølleplan for hele kommunen. Kommunen besluttede ikke at fremme ansøgningen. Efter By- og Landskabsstyrelsens oplysninger pga. konflikt med klitfredningslinje, fuglebeskyttelsesområde og fredningen af området.

 

NOE har den 7. januar 2008 sendt en indsigelse til Lemvig kommunens vindmølleplan.

 

 

 

Harboøre Tange

Harboøre Tange er udpeget som fuglebeskyttelsesområde nr. 39 (Harboøre Tange, Plet enge og Gjeller Sø). Der er både ynglende og trækkende arter på udpegningsgrundlaget, som omfatter 11 arter - bl.a. den sårbare lysbugede knortegås, som her har en af sine i alt 6 faste rastepladser i verden.

 

Området ved Harboøre Tange er omfattet af en fredning, ved bekendtgørelse om fredning og vildtreservat på Harboøre Tange mv. fra august 2006.

 

NOE’s projekt er, at opstille 19 møller med en totalhøjde på op til 150 meter på den vestlige side af landevejen, inden for klitfredningslinjen og grænsende op til de ovennævnte natura 2000 områder og fredningen.

 

Styrelsen anmodet i efteråret 2007 DMU om at lave en foreløbig vurdering af konsekvenserne for fuglelivet af et projekt til omstilling af vindmøller som foreslået af NOE.

 

Med de foreliggende oplysninger om den forventede påvirkning fra det foreslåede projekt på Harboøre Tange konkluderer DMU og By- og Landskabsstyrelsen, at det vil være i strid med habitatdirektivets artikel 6, stk. 3, at vedtage en plan for dette projekt, der vil skade området som levested for fuglearter, som området er udpeget for at beskytte. Alle de foreslåede møller kan medføre habitattab for ynglende vadefugle.

 

Der er ikke muligt på det foreliggende grundlag at konkludere endeligt, om et projekt kan begrunde en fravigelse af beskyttelsen efter reglerne i artikel 6, stk. 4, da det kræver en detaljeret analyse af evt. alternative placeringer og kompenserende foranstaltninger. Det må dog ud fra en generel betragtning forventes, at der kan findes alternative placeringer andetsteds, hvis der arbejdes for at fremme et projekt som det foreliggende, der måtte skade udpegningsgrundlaget.

 

Bøvling Klit

Bøvling Klit er udpeget som fuglebeskyttelsesområde 38, Habitatområde 58 og Ramsarområde 4 alle Nissum Fjord. Der udover er det foreslåede område inden for klitfredningslinjen.

 

NOE’s projekt er, at opstille 18 vindmøller med en totalhøjde på op til 150 meter mellem landevejen og klitten, inden for klitfredningslinjen og grænsende op til de ovennævnte natura 2000 områder. Der er efter NOE’s notat et sommerhus og en helårsbeboelse i vejen som gør at projektet enten skal tilpasses bebyggelserne, enten ved en reduktion af projektet eller i form af opkøb af husene.

 

Der er ikke foretaget en vurdering af området ved Bøvling Klit i forhold til natura 2000 områderne, men det vil skulle dokumenteres, at det ikke medfører negative konsekvenser i forhold til de arter og naturtyper området er udpeget for.

 

Generelt

Opstilling af vindmøller søværts klitfredningslinjen kræver en dispensation fra et miljøcenter under By- og Landskabsstyrelsen. Praksis på området er meget restriktiv, og afgørelsen kan påklages til Naturklagenævnet.

 

Opstilling af vindmøller på et område omfattet af en bekendtgørelse om fredning og vildtreservat, kræver en dispensation fra Skov- og Naturstyrelsen. Afgørelsen er endelig og kan ikke indbringes for anden administrativ myndighed.

 

Forsøgsmøller

Den tværministerielle arbejdsgruppe om forsøgsmøller på land, som i februar 2007 afleverede sine anbefalinger til regeringen, har peget på at det vil være muligt, at opstille op til 10 serie 0-møller på op til 200 m på havområdet i Nissum Bredning nordøst for Cheminova i sammenhæng med de eksisterende 8 vindmøller. Det skal bemærkes, at der er tale om vindmøller på søterritoriet beliggende uden for EF-fuglebeskyttelsesområdet og uden for det fredede område. Placering her kræver at det godtgøres at en udbygning ikke har væsentlig negativ påvirkning ind i det internationale naturbeskyttelsesområde.

 

Statslig screening

Området ved Harboøre Tange, ejet af staten, indgår i det arbejde der er igangsat om screening af statslige arealer. Det skal bemærkes, at en screening kun kan give et første billede – en groft tegnet skitse. En eventuel planlægning for området skal foregå efter de sædvanlige planprocedurer, herunder nærmere interesseafvejning af fx. landskabsmæssige og kulturhistoriske interesser, en vurdering af miljømæssige konsekvenser og inddragelse af lokalbefolkningen.”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard