Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             14. februar 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 23. januar 2008 stillet mig følgende spørgsmål 45 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 45:

 

" Vil ministeren i forlængelse af svaret på spm. 15 redegøre for, om hun finder, at mindre ejerlejlighedsforeninger med f.eks. 11 medlemmer har de muligheder og økonomiske midler, som kræves, for at kunne skaffe den påkrævede energimærkning for ejendommen samt fornyelse af mærkningen hvert femte år?"

 

Svar:

 

Bygninger over 1000 m2 med ejerlejligheder er omfattet af reglerne for regelmæssig energimærkning, og skal derfor energimærkes hvert 5. år. Hvis bygningen er mindre, skal ejerforeningen sikre, at der foreligger en gyldig energimærkning hver gang en lejlighed skifter ejer. Da gyldigheden på energimærkninger er 5 år indebærer dette, at mærkningen skal fornys hver 5. år eller med længere tidsintervaller.

Den nuværende energimærkning er blevet mere omfattende i forhold til tidligere, således at omkostningerne til at gennemføre den enkelte mærkning er større end tidligere.  Dette opvejes af, at mærkningen gennemføres hvert 5. år, og ikke årligt, hvilket var udgangspunktet i den tidligere ordning. Det er derfor min forventning, at de årlige omkostninger til energimærkningen i gennemsnit vil være mindre end de var under den tidligere ordning.  Da en del af arbejdet med mærkningen kan genbruges ved fornyelsen af mærkningerne, vil omkostningerne blive endnu mindre på længere sigt.

Jeg vil dog understrege, at der ikke er loft over honoraret til mærkning af bygninger over 300 m2, og priserne er derfor markedsbestemte. Det er derfor vigtigt for prisdannelsen, at konkurrencen slår igennem på markedet. Bygningsejerne bør derfor, inden de laver aftaler om energimærkningen, afsøge markedet og indhente alternative tilbud.

Et væsentligt formål med energimærkningen er at identificere rentable energibesparelser, som kan gennemføres umiddelbart, såvel som andre energibesparelse, som kan inddrages i forbindelse med ombygninger eller renoveringer af bygningen. Det er derfor i ejernes interesse at bruge mærkningerne som redskab til at sikre energieffektiviteten og dermed lavere omkostninger til energi i bygningen.

På denne baggrund er det min opfattelse, at energimærkningen ikke pålægger ejerlejlighedsforeningerne urimelige omkostninger.

 

Med venlig hilsen

 

 

Bendt Bendtsen

Fng. klima- og energiminister