Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             30. januar 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 11. januar 2008 stillet mig følgende spørgsmål 39 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 39:

 

”Vil ministeren foretage en tilbundsgående refleksion over fordele/ulemper ved et samlet systemanalysearbejde?”

Svar:

 

Flemming Nissen foreslår jf. EPU alm. del – bilag 58, at arbejdet med systemanalyser samles i én fælles platform. Det kan naturligvis have den fordel, at mange hoveder tænker bedre end få. På den anden side vil en ensretning af analyserne kunne reducere den dynamiske erfaringsudveksling og kvalitetskontrol, der ligger i at sammenligne resultater fra forskellige modeller med hver deres styrker og svagheder.

 

Der er allerede i dag tradition for at diskutere forudsætninger og modeller.  Der synes også at være stigende aktivitet omkring forskellige temaarrangementer vedr. energisystemet. Det kan på den baggrund synes mere oplagt at styrke energianalysearbejdet i de eksisterende miljøer, der udover Energistyrelsen og Energinet.dk blandt andet omfatter RISØ,  Aalborg Universitet, Det Miljøøkonomiske Råd, Centre for Energy Environment and Health mfl..

 

Yderligere er der allerede i dag mulighed for at disponere PSO-midler til energisystemanalyser, ligesom dele af EUDP-midlerne kan gives til systemprojekter med særlige teknologi- eller markedsaspekter. Ansøgninger om støtte til systemanalyseprojekter indgår i vurderingerne på lige fod med andre projekter. Ved at øremærke en særlig pose penge til et bestemt område kan man risikere at ambitionsniveauet sænkes, eller at man et år giver støtte til mindre gode projekter, mens der et andet år ikke er penge til alle gode projekter.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard