Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             30. september 2008

J. nr.          

Det Energipolitiske Udvalg har i et brev af 4. september 2008 stillet mig følgende spørgsmål 230, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 230:

 

"Ministeren udtrykte den 16. juni 2008 tilfredshed med, at økonomiaftalen mellem KL og Finansministeriet (jf. bl.a. DK-nyt samme dag) gav mulighed for at investere i energibesparende foranstaltninger uden at komme i konflikt med anlægsloftet. Som følge heraf bedes ministeren oplyse, hvor mange og hvilke kommuner der har fået dispensation for anlægsloftet som følge af, at de vil investere i energibesparende initiativer eller foretage andre klimavenlige investeringer."

 

Svar:

 

Jeg sagde ikke, som det antydes i spørgsmålet, at investeringer i energibesparelser generelt indebærer, at der ydes dispensation i forhold til loven om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009.

Som det fremgår af min besvarelse af S 1957 af 27. juni 2008 til Anne Grete Holmsgaard (SF), lagde jeg til grund for min udtalelse, at KL og regeringen i aftalen om kommunernes økonomi for 2009 gav udtryk for, at kommunerne havde gjort en stor indsats for at sikre, at de kommunale anlægsudgifter i 2008 ikke vil overstige budgetterne, og at de derfor forventer ”at modregningsmekanismen vedrørende anlægsbudgetter i 2008 ikke vil blive udløst”. Jeg tager dette som et udtryk for, at kommunerne samlet set har fundet en balance for deres anlægsomkostninger, hvor gennemførelsen af energibesparelser prioriteres inden for rammerne af de kommunale anlægsbudgetter, så der ikke vil ske en modregning af overskridelserne i bloktilskuddet for 2009.

Jeg har sendt spørgsmålet om de konkrete dispensationer til velfærdsministeren, som er ansvarlig for godkendelse af dispensationsansøgninger i henhold til loven. Velfærdsministeren har svaret følgende:

”Lov om regulering af statstilskuddet til kommunerne i 2009, der blev vedtaget af Folketinget den 4. juni 2008, medfører, at kommunerne modregnes i statstilskuddet i 2009 såfremt de samlede kommunale bruttoanlægsudgifter i regnskabet for 2008 er højere end de budgetterede udgifter for 2008.

 

Ifølge lovens § 3, stk. 2, kan velfærdsministeren i særlige tilfælde meddele kommunerne dispensation fra bestemmelsen om nedsættelsen af statstilskud.

 

Det forhold, at der er tale om energibesparende foranstaltninger kan ikke i sig selv hjemle dispensation. Der er derfor ingen kommuner, der er meddelt dispensation som følge af, at de vil investere i klima- eller energiprojekter. Dette følger af velfærdsministerens svar af 19. maj 2008 på spørgsmål nr. 7 til L174, hvor det fastslås, at projekter med energibesparende formål ikke har en særstilling i loven. Dette fremgår i øvrigt også af velfærdsministerens svar af 26. august på spørgsmål S 2288 fra Benny Engelbrecht (S)”.

Af S 2288 fremgår det, at ”i tilfældet med Middelfart Kommune er anlægsprojektets første fase igangsat allerede i 2007. Ifølge kommunens oplysninger, som ministeriets vurdering er baseret på, har kommunen i god tro planlagt at projektet kunne fortsættes, da projektet under hensyntagen til finansieringen ikke udgør nogen nettoomkostning for kommunen. Ifølge budget- og regnskabsreglerne kræves det, at der budgetteres med bruttoudgifter, som også er det grundlag anlægsrammen vurderes på. Denne fejl i budgetlægningen på 10 mio. kr., der er opstået som følge af nettobudgetteringen, set i sammenhæng med det tidsmæssige forløb, er baggrund for ministeriets meddelelse af dispensation til det konkrete projekt. Det gøres i svarbrevet til Middelfart Kommune klart, at det forhold, at der er tale om energibesparende foranstaltninger ikke i sig selv hjemler dispensation”.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard