Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             10. januar 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 13. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål 23, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 23:

 

”Vil ministeren redegøre for, hvordan projektet med opførelse af et 8.000 m2 stort solvarmeanlæg i tilknytning til Strandby Kraftvarmeværk adskiller sig fra et tilsvarende – igangsat – projekt i Brædstrup, for så vidt angår Naturgas Midt-Nord’s ankepunkter mod projektet?”

 

Svar:

 

Behandling og godkendelse af projektforslag for kollektive varmeforsyningsanlæg er kommunens ansvar. Kommunen skal behandle projektforslaget i henhold til bekendtgørelse 1295 af 13. december 2005, der også gælder for opførelse af store solvarmeanlæg til fjernvarmeforsyning. Det fremgår af bekendtgørelsen, at kommunen skal godkende det samfundsøkonomisk bedste alternativ. I særlige tilfælde kan Energistyrelsen dispensere for bekendtgørelsens krav.

 

Når kommunen i Brædstrup har godkendt projektforslaget, må projektforslaget som udgangspunkt have udvist en god samfundsøkonomi. Der har derfor ikke været behov for at søge om dispensation til dét projekt.

 

Projektforslaget om et 8.000 m2 solvarmeanlæg i tilknytning til Strandby Kraftvarmeværk adskiller sig teknisk fra Brædstrup projektet blandt andet ved at solvarmeanlægget skal fungere i et samspil med et køleanlæg. Projektforslaget er ikke helt samfundsøkonomisk fordelagtigt med de gældende forudsætninger. Derfor har Frederikshavn Kommune ansøgt Energistyrelsen om dispensation til at godkende projektforslaget blandt andet under henvisning til, at samfundsøkonomien ville balancere ved en naturgaspris tæt på det aktuelle naturgasprisniveau, samt at der er tale om et forsknings- og udviklingsprojekt. Energistyrelsen behandler for øjeblikket dispensationsansøgningen.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard