Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato 23.9.2008    

J nr.          

Energipolitisk Udvalg har i brev af 29. august 2008 stillet mig følgende spørgsmål 229 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 229:

”Kan ministeren oplyse, hvilke udgifter staten planlægger at afholde i forbindelse med COP15 samt hvad formålet med de enkelte udgifter er?”

 

 

Svar:

Forberedelsen og afviklingen af klimakonferencen er en stor opgave, som regeringen prioriterer højt. På finanslovsforslaget for 2009 er der afsat i alt 240 mio. kr. i 2009 til direkte at forberede og afvikle klimakonferencen. Heraf er 62 mio. kr. afsat under Klima- og Energiministeriet til gennemførelse af, forhandlinger, udarbejdelse af analyser mv., 40 mio. kr. er afsat under Udenrigsministeriet til planlægning og logistik mv. og 8 mio. kr. er afsat til regeringens klimasekretariat i Statsministeriet.

Endvidere er der afsat en reserve på 100 mio. kr. til udgifter i forbindelse med forberedelse og afholdelse af klimakonferencen, herunder fortrinsvis til udgifter til sikkerhed mv. og udgifter i forbindelse med større kontraktindgåelser med tredjepart mv. Endelig er der afsat en reserve på 30 mio. kr. til ekstraordinære og uforudsete udgifter og til særlige indsatser forbundet med forberedelse og afvikling af klimakonferencen. Det endelige udgiftsniveau vil afhænge af en række faktorer, herunder antal deltagere, og vil blive afklaret frem mod afviklingen af konferencen i december 2009.

Udover de ovenfor nævnte udgifter på 240 mio. kr., er der endvidere afsat en klimapulje under udviklingsbistanden. Af klimapuljen kan der finansieres bidrag til aktiviteter, der bistår ikke mindst de fattigste udviklingslande med at forebygge og tilpasse sig menneskeskabte klimaforandringer og forberede sig på indgåelse af en ny global klimaaftale på COP15. Herudover er der på finanslovsforslaget for 2009 afsat midler til at opkøbe CO2-kreditter som kompensation for CO2-udledningen fra deltagernes flyrejser i forbindelse med klimakonferencen.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Connie Hedegaard