Folketingets Lovsekretariat

Christiansborg

1240  København K

Dato 23. september 2008               

 

 

Folketingsmedlem Morten Messerschmidt (DF) har den 29. august stillet mig følgende spørgsmål nr. S 228, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål:

 

Ministeren bedes kommentere artiklen i GeologiskNyt nr. 02/08: "Klima og CO2: - en rigtig hypotese?" og herunder tage stilling til de af forfatteren fremlagte konklusioner.

 

 

Svar:

 

Professor Ole Humlum udtrykker i artiklen sin fortolkning af udvalgte undersøgelser vedrørende CO2’s påvirkning af jordens temperatur. Omend videnskabelige indlæg som dette, og den efterfølgende debat herom, er interessante, så skal vores klimapolitik naturligvis være funderet i bredt anerkendte konklusioner indenfor klimaforskningen.

 

Netop med det formål, at give beslutningstagere en objektiv vurdering af den videnskabelige forståelse af klimaforandringerne, blev FN’s klimapanel (IPCC) nedsat i 1988. IPCC udarbejder overordnede vurderinger af den samlede videnskabelige og tekniske litteratur på området vedrørende klimaforandringer. På baggrund heraf, vurderede panelet i sin Fjerde Hovedrapport, at størstedelen af jordens observerede opvarmning siden midten af det 20. århundrede, med 90% sikkerhed skyldes udledningen af menneskeskabte drivhusgasser. Ligeledes adresseres Ole Humlums aktuelle konklusioner også i et vist omfang i ”Frequently Asked Questions” tillægget til IPCC’s seneste rapport. Her står at læse i afsnit 6.1, at temperaturstigninger ved istiders afslutning efterfølges af et naturligt stigende CO2-indhold i luften. Det er dog netop denne naturlige balance, der i de seneste århundreder er blevet kraftigt forstyrret af de menneskelige drivhusgasudledninger.

 

Det er således disse vurderinger vores klimapolitik og de igangværende internationale klimaforhandlinger under FN for indeværende baserer sig på.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard