Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             3. juli 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. juni 2008 stillet mig følgende spørgsmål 212 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 212:

 

"Kan ministeren oplyse, om det ved placeringen af Rødsand II er blevet undersøgt, hvilken indvirkning havvindmølleparken får på fuglereservatet i parkens umiddelbare nærhed, herunder på fugledødeligheden, og om der ved placeringen er taget hensyn hertil?"

 

Svar:

 

Der er foretaget fugleundersøgelser i forbindelse med udarbejdelsen af VVM redegørelsen for Rødsand II. Disse undersøgelser bygger i vidt omfang videre på den allerede eksisterende viden, man har fra det omfattende miljøovervågningsprogram, som er gennemført for Nysted havmøllepark.

VVM rapporten konkluderer kort sagt, at effekterne for fuglene vil være af mindre omfang og betydning.  Dette gælder for både direkte og effektivt habitattab samt for kollisionsrisikoen. Dog vurderedes det, at de kumulative effekter på den nationale bestand af havlitter, som følge af det effektive habitattab, vil være af større omfang og betydning. Antal fortrængte individer vil dog ikke have nogen væsentlig betydning på flyway-bestanden af havlitter. VVM hovedrapporten kan findes på Energistyrelsens hjemmeside. Baggrundsrapporterne kan rekvireres ved henvendelse til Energistyrelsen.

På trods af den omfattende viden man har om fuglene i området, anses det dog for vigtigt at fortsætte overvågningen, især for så vidt angår landfuglenes efterårs træk og den eventuelle fortrængning af havlit. Derfor er bygherre pålagt denne forpligtelse i samarbejde med By- og Landskabsstyrelsen og Energistyrelsen.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard