Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato            

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. juni 2008 stillet mig følgende spørgsmål 210 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 210:

 

"Kan ministeren oplyse, om der ved et mere begrænset og senere udbygningsbehov er økonomisk mulighed for at realisere mere miljøvenlige løsninger, dvs. øge kabellægning i eltransmissionsnettet, end ved et mere omfattende udbygningsbehov?”

 

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energinet.dk, der oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”Elinfrastrukturrapporten tager udgangspunkt i regeringens målsætning om, at mindst 30 pct. af energiforbruget i 2025 skal komme fra vedvarende energi, hvilket betyder, at ca. 50 pct. af elforbruget skal komme fra vedvarende energi. Analyserne forudsætter en udbygning til i alt 4.000 MW landvind og 2.500 MW havvind i 2025. For at kunne udnytte den vedvarende energi optimalt og samtidig opretholde forsyningssikkerhed og markedsfunktion er det nødvendigt at udbygge både det indenlandske net og forbindelserne til udlandet i takt med vindkraftudbygningen. Hvis netudbygningen skal afvente udviklingen af den nødvendige kabelteknologi og erfaring med lange vekselstrømkabler, er der risiko for, at den forudsatte vindkraftudbygning i en periode ikke vil kunne udnyttes optimalt på grund af begrænsninger i nettet.”

 

Det er klart, at vi skal følge den tekniske udvikling og løbende opdatere planerne.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard