Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato   23. juni 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 12. juni 2008 stillet mig følgende spørgsmål 195 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 195:

 

"Kan ministeren med hensyn til Elinfrastrukturudvalgets redegørelse oplyse, hvor stor en andel af prisstigninger ved ekstra investeringer i elinfrastrukturen der vil skulle betales af danske elbrugere, og hvor stor en andel der vil skulle pålægges transitstrøm?”

 

 

Svar:

Energinet.dk har haft formandskabet for Elinfrastrukturudvalget og har foretaget de bagvedliggende beregninger på eltransmissionsnettet. Jeg har forelagt spørgsmålet for Energinet.dk, der oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”Historisk set har transitten gennem det overordnede danske elnet udgjort ca. 15 %. Det er ifølge EU-lovgivning ikke tilladt at opkræve nettarif for transit. Som erstatning har der siden 2002 været indgået aftaler mellem de systeman svarlige selskaber i Europa om kompensation for omkostninger forbundet med transit samt et investeringsbidrag. I EU-forordning 1228/2003 om betingelser for netadgang i forbindelse med grænseoverskridende elektricitetsudveksling lægges op til, at der skal laves bindende retningslinjer for, hvorledes denne kompensation skal beregnes som erstatning for de hidtidige frivillige aftaler. EU-kommissionen arbejder derfor på at beskrive disse retningslinjer med virkning for 2010 og fremover. Der er på nuværende tidspunkt ikke noget forslag på bordet for, hvorledes retningslinjerne vil blive udmøntet.”