Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             2. juni 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 8. maj 2008 stillet mig følgende spørgsmål 189 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål:

 

”Kan ministeren bekræfte, at energioptimering ikke kan bruges som begrundelse i ansøgninger til Landsbyggefonden i forbindelse med renoveringer?”

 

 

Svar:

 

Jeg har anmodet om bidrag til besvarelse af spørgsmålet fra velfærdsministeren, som har svaret følgende:

”I henhold til de boligpolitiske aftaler fra 2005 og 2006 er der af midlerne i Landsbyggefonden (landsdispositionsfonden) i perioden 2007-12 årligt afsat 2,4 mia. kr. i investeringsramme til renovering i den almene boligsektor. Støtten gives i form af ydelsesstøtte og regaranti ved optagelse af lån til finansiering af de påtænkte arbejder.

 

Renoveringsstøtten kan anvendes til opretning, udbedring, vedligeholdelse, forbedring, ombygning, sammenlægning af lejligheder og miljøforbedring. Energibesparende foranstaltninger – f.eks. i forbindelse med udskiftning af tage, facaderenovering (inddækninger), udskiftning af vinduer, mv. – indgår i betydeligt omfang i de støttede arbejder og bliver naturligvis gennemført i henhold til de gældende bestemmelser i Bygningsreglementet.

 

Der er yderligere afsat i alt 20 mio. kr. i perioden 2007-10 til udvikling (innovation i) af byggeriet. Støtten gives i form af tilskud til hel eller delvis dækning af merudgifter til forsøg og udvikling – både ved nybyggeri og renoveringer.

 

Tilskud til innovation kan opnås til projekter, der efter Landsbyggefondens vurdering kan styrke og udvikle det almene boligbyggeri, herunder projekter der omfatter energibesparende foranstaltninger.

 

Energiforbedringer indgår som integrerede elementer i den samlede renoveringsindsats. Ansøgninger til Landsbyggefonden om støtte til energioptimering behandles således på lige fod med andre ansøgninger om såvel renoveringer som tilskud til udviklingsprojekter/innovation. Landsbyggefonden ser dog bort fra ansøgninger vedr. energiprojekter med totaløkonomi, idet der næppe er grund til at støtte energiinvesteringer, der betaler sig selv gennem løbende energibesparelser.”

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard