Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240 København K

Dato             3. juni 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 8. maj 2008 stillet mig følgende spørgsmål 188 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål:

 

"Vil ministeren kommentere det materiale, Rockwool A/S og Isover præsenterede for udvalget i forbindelse med deres foretræde den 8. maj 2008, jf. EPU alm. del – bilag 185?"

 

Svar:

 

Præsentationen for udvalget fokuserede på to problemstillinger. Dels energibesparelser i offentlige bygninger og dels en spørgeskemaundersøgelse om overholdelsen af reglerne i bygningsreglementet for 2006.

For så vidt angår energibesparelser i offentlige bygninger, præsenterede Rockwool en ny rapport udarbejdet for Rockwool A/S af DTU. Rapporten indeholdt en opgørelse af potentialet for energibesparelser i offentlige bygninger, og fremlagde i denne forbindelse en række forslag til skærpelse af indsatsen for energibesparelser i offentlige institutioner. I sammenhæng hermed fremlagde Isover beregninger på mulighederne for renovering i eksisterende bygninger. Materialet fremhæver, at der er et stort og uudnyttet potentiale for energibesparelser.

Jeg er enig i denne konklusion. Jeg er også enig i, at det offentlige har et særligt ansvar for at gå foran på dette område og dermed foregå med et godt eksempel. Det er blandt andet baggrunden for, at det med energiaftalen af 21. februar 2008 er besluttet, at regeringen senest 1. oktober 2008 skal fremlægge et oplæg om styrkelsen af indsatsen for energibesparelser i statslige institutioner og senest 1. marts 2009 et samlet oplæg til strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger.

Der er påbegyndt et arbejde med forberedelsen af disse oplæg, og de bidrag, som blev fremlagt den 8. maj 2008, indgår heri. Jeg finder det meget positivt, at virksomheder som Rockwool og Isover har taget fat i problemstillingen om energibesparelser, og således yder bidrag til arbejdet med opfyldelsen af målsætningen om at fremme energibesparelser.   

Hvad angår spørgeskemaundersøgelsen om overholdelsen af bygningsreglementets regler, har jeg anmodet om bidrag til besvarelse af spørgsmålet fra økonomi- og erhvervsministeren, som har svaret følgende:

 ”Relationshuset gennemførte i januar 2007 en undersøgelse for Rockwool om håndværkeres kendskab til bygningsreglementets energikrav ved større renoveringer og ombygninger. Kravene i bygningsreglementet blev skærpet 1. april 2006, hvorefter alle rentable energibesparelser i større bygninger skal gennemføres, såfremt renoveringer eller ombygninger vedrører mere end 25 pct. af klimaskærmen eller 25 pct. af bygningens værdi. Ved større renoveringer i enfamiliehuse skal rentable energibesparelser gennemføres for den del, der udskiftes, fx taget.

 

Undersøgelsen viser, at 98 pct. af de adspurgte tømrere og murere er bekendt med de nye krav om energirenoveringer. Alligevel er der i godt halvdelen af de projekter, virksomhederne har gennemført efter kravenes indførelse, ikke beregnet på, om energibesparelser er rentable og derfor skal gennemføres. De adspurgte angiver som årsag hertil, at de ikke føler sig i stand til at informere og rådgive kunderne om konsekvenserne af de nye regler, og at det ikke er deres ansvar at rådgive kunderne. I forlængelse heraf viser undersøgelsen, at kendskabet til reglerne blandt husejerne er lavt, men at langt de fleste af husejerne følger håndværkernes råd, hvis de bliver rådgivet om energioptimeringer.

 

Det fremgår ikke af undersøgelsen, om kravene om rentable energibesparelser rent faktisk gælder i de pågældende projekter. Det fremgår heller ikke, hvorvidt bygherren har fået andre håndværkere end de adspurgte til at foretage energiberegningerne. Dog tyder noget på, at for få overholder reglerne. På trods af, at bestemmelserne, på det tidspunkt undersøgelsen blev gennemført, var relativt nye, er det ikke tilfredsstillende. Det er bygherrens ansvar at sikre, at bygningen lever op til lovgivningen. Undersøgelsen tyder på, at husejerne har behov for bedre kendskab til bygningsreglementets krav, og at håndværkerne har behov for større viden om, hvordan man konkret beregner og rådgiver om rentable energibesparelser ved renoveringer.

 

Som led i den energipolitiske aftale af 21. februar 2008 er der allerede truffet beslutning om at gennemføre tiltag, som vil bidrage til at reducere energiforbruget i bygninger. Der er således afsat 20 mio. kr. årligt i 2008-11 til kampagner om energibesparelser i bygninger, herunder op til 10 mio. kr. årligt til et videncenter for energibesparelser i bygninger. Videncentret og kampagnemidlerne skal sikre, at såvel håndværkere som forbrugere får viden om konkrete og praktiske muligheder for at reducere energiforbruget i bygninger, og herigennem øge realiseringen af energibesparelser i bygninger. 

 

Derudover vil regeringen i forbindelse med udarbejdelsen af den kommende strategi for reduktion af energiforbruget i bygninger sætte fokus på energikrav til nye og eksisterende bygninger samt andre initiativer, der kan fremme energibesparelser i bygninger.”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard