Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             20. december 2007

J nr.  

Energipolitisk Udvalg har i brev af 5. december 2007 stillet mig følgende spørgsmål 17 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 17:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 5. december 2007 fra Jan Korsager, Kjellerup, jf. EPU alm. del - bilag 22.”

 

Svar:

 

Jan Korsager foreslår, at elproduktionen fra små husstandsmøller afregnes på samme måde som fra solcelleanlæg, hvor det tillades at forbrugsmåleren løber baglæns, når elproduktionen er større end forbruget.

En husstandsmølle er en mølle på op til 25 kW, som er tilsluttet i egen installation. Ved denne tilslutningsmåde opnås, at en del af ejerens elforbrug kan dækkes direkte af møllen, og derved spares der køb af elektricitet. Værdien heraf er udover selve købsprisen på elektricitet også afgifter og nettariffer, idet den del af produktionen, som anvendes til at dække et egetforbrug, er fritaget for afgift på elektricitet. Eksklusiv moms er den samlede værdi derfor typisk omkring 120 øre/kWh.

Hvis møllens produktion er større end forbruget, og den overskydende elproduktion sælges, ydes der et tilskud, så den uanset markedsprisen afregnes med 60 øre/kWh. Ejerne skal ikke selv sørge for at sælge overskudsproduktionen, idet Energinet.dk løbende varetager afsætningen af produktionen og afregningen heraf.

Ved at undlade at sælge den overskydende produktion til 60 øre/kWh og i stedet lade forbrugsmåleren løbe baglæns, som forslået af Jan Korsager, stiger ”salgsprisen” typisk til omkring 120 øre/kWh, samtidig med at der spares en direkte måling af den overskydende elproduktion.

For små solcelleanlæg i boliger gælder specielt, at hele produktionen er fritaget for den almindelige afgift på elektricitet, herunder også den del, som leveres til det kollektive net.  Denne særlige afgiftsfritagelse gælder ikke for andre anlægstyper.

Jeg er indstillet på nærmere at få undersøgt mulighederne for lade små husstandsmøller få samme vilkår som solcelleanlæg. Ud over en afklaring af de tekniske og planmæssige forhold vil det i givet fald også kræve en fritagelse for elafgifter.

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard