Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             17. maj 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 23. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 161 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 161:

 

"Vil ministeren fremsende en opdateret opgørelse for elproduktionsprisen for kul og biomasse, suppleret med tilsvarende for naturgas og den type fuelolie, som anvendes i disse værker?"

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Elproduktionsprisen for kul, biomasse, naturgas og olie afhænger af, hvilket værk eller hvilken teknologi der er tale om. Den afhænger af driftsformen og den konkrete brændselskøbsaftale, der er opnået. Den afhænger desuden – især for biomasse - af hvilken konkret brændselstype, der er tale om. Endelig afhænger elproduktionsprisen af CO2-kvotepris, energiafgifter (ved kraftvarmeproduktion) samt i mindre omfang svovlafgift, NOx-afgift og afsætningsmuligheder for restprodukter (aske, gips m.m.). Klima- og Energiministeriet har ikke konkret kendskab til kraftværkernes brændselskøbskontrakter, og elværkernes elproduktionspriser er kommercielt fortrolige. Det er derfor ikke muligt at besvare spørgsmålet for konkrete værker her og nu.

 

Som det fremgår af svaret på spørgsmål 160, alm. del, er billedet af en fordoblet kulpris ikke entydigt. Hvis der regnes med en kulpris på 20 kr/GJ svarende til GlobalCoal for april 2008, en kvotepris på 186 kr/ton, svarende til niveauet medio april 2008, og en biomassepris på 45 kr/GJ, svarende til Ea Energianalyse’s pris for træpiller, jf. svaret på spørgsmål 159, alm. del, fås et billede som i tabel 1 nedenfor. Her er der nogenlunde balance mellem biomasse og kul med et eltilskud på 15 øre/kWh. 


 

 

Kul

Biomasse

Brændselspris til el

20

45

Brændselsprisbidrag fra kvoter

18

0

Ekstra anlægs- og driftsomkostninger ved biomasse

0

10

Eltilskud 15 øre/kWh omregnet til brændselspris

0

-17

Effektiv brændselspris til el

38

38

Tabel 1. Effektiv brændselspris for el ved henholdsvis kul og biomasse april 2008.

 

Beregningen gælder for en situation, hvor brændslet anvendes til el. Når det anvendes til kraftvarme, bliver der en økonomisk fordel til biomassen, som bl.a. afhænger af hvilken del af afgiftsfordelen ved biomasse, der tilfalder varmeforbrugerne.

 

Af de ovenfor anførte grunde er opstillingen i tabellen at betragte som et blandt flere mulige regneeksempler.”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard