Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             17. maj 2008

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 23. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 160 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 160:

 

"Vil ministeren forklare, hvorfor den antagne kulpris i Energistyrelsens notat af 20. februar 2008 (”Effekt af øgning af biomassetilskud fra 10 til 15 øre/kWh”) kun er 14 kr/GJ, når det kan konstateres at kulprisen er fordoblet i løbet af det sidste år fra 75 $ per ton (15 kr/GJ) til 150 $ per ton (30 kr/GJ)?"

Svar:

 

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Den kulpris, der anvendes i Energistyrelsens notat af 20. februar 2008 (14 kr/GJ) er en kulpris for 2010, der er udledt af det Internationale Energi Agenturs prognose fra World Energy Outlook. Denne kulpris kan ikke umiddelbart sammenlignes med kulprisen her og nu.

 

Der er forskellige måder at opgøre kulprisen på. I figur 1 nedenfor ses to opgørelser af kulprisudviklingen siden januar 2004.

 

Den ene er den gennemsnitlige danske kulimportpris baseret på måneds­oplysninger fra Danmarks Statistiks udenrigshandelsstatistik. Prisen udviser en stigende tendens – men ikke så kraftig som den nævnte fordobling.

 

Den anden er en international spotprisnotering for kul, opgjort af GlobalCoal. Denne udviser en kraftigere stigning end den bagudrettede pris fra Danmarks Statistik. Men der er heller ikke her tale om en fordobling til 30 kr/GJ.  Ifølge GlobalCoal’s prisindeks var kulprisen omkring 20 kr/GJ i april 2008.

 

Hvor vidt den nuværende højere kulpris vil falde til det af IEA forventede niveau i 2010 er i sagens natur usikkert.

 

Figur 1: Gennemsnitlig dansk kulimportpris baseret på måneds­oplysninger fra Danmarks Statistiks udenrigshandelsstatistik sammenlignet med  en international spotprisnotering for kul.  (Bemærk, at  importpriser er kvartalsgennemsnit fra 2006.)”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Connie Hedegaard