Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             21. maj 2008

J nr.  

Energipolitisk Udvalg har i brev af 23. april 2008 stillet mig følgende spørgsmål 152 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 152:

 

"Det fremgår af infrastrukturrapporten, at der er behov for at udbygge det overordnede transmissionsnet. Vil ministeren præcisere, gerne angivet i procenter, hvad der er årsagen hertil, herunder om det er øget vindkraft, øget transit, større krav til forsyningssikkerhed og eventuelt andre årsager?"

 

Svar:

 

Energinet.dk har haft formandskabet for Elinfrastrukturudvalget og har foretaget de bagvedliggende beregninger på eltransmissionsnettet. Jeg har forelagt spørgsmålet for Energinet.dk, der oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

” De to primære årsager til den fremtidige udbygning af det overordnede transmissionsnet er indpasningen af store mængder vindkraft og udbygning af udvekslingskapaciteten på forbindelserne mellem Danmark og nabo-områderne.

 

Det i elinfrastrukturrapporten beskrevne udbygningsbehov for transmissionsnettet er et resultat af et omfattende analysearbejde, hvor de foreslåede netstrukturer er valgt ud fra en målsætning om langsigtede og sammenhængende løsninger, der understøtter en øget vindkraftandel, et velfungerende internationalt elmarked og opretholdelse af forsyningssikkerheden.

 

Danmarks geografiske placering mellem det vandkraftbaserede elsystem i Norden og det termiske system på kontinentet betyder, at der kan opnås betydelige økonomiske og driftsmæssige fordele ved at øge mulighederne for udveksling af elektrisk energi og reguleringsydelser. Allerede i det nuværende system med relativt stor vindkraftandel er udvekslingsmuligheder med naboområderne en forudsætning for at balancere elsystemet, og værdien af adgang til blandt andet reserver og regulerkraft i udlandet vil øges i takt med vindkraftudbygningen.

 

I rapporten "Fremtidens Havmølleplaceringer - 2025", april 2007, er der kortlagt og prioriteret 7-8 mulige lokaliteter for placering af nye havmølleparker. Fælles for placeringerne er muligheden for koncentration af vindkraften i større parker, der ofte er placeret langt fra områder, hvor elforbruget er stort nok til at aftage elproduktionen. Vindkraften vil som udgangspunkt ikke kunne udnyttes, der hvor energien føres i land, men skal transporteres over længere afstande til større forbrugscentre.

 

Behovet for at forstærke det overordnende transmissionsnet stammer således både fra den direkte tilslutning af nye havmølleparker og fra udbygning af udvekslingsforbindelserne til nabo-områder. Udbygningen bidrager til at styrke både forsyningssikkerheden og markedsfunktionen til gavn for danske elforbrugere og -producenter.

 

I forbindelse med Energinet.dk's vurdering af rentabiliteten af aktuelle projekter for udbygning af udlandsforbindelserne fra Jylland til Norge og fra Jylland til Tyskland er der foretaget en beregningsmæssig fordeling af omkostningerne til de nødvendige interne netforstærkninger mellem disse projekter og udbygningen med havmøller. Fordelingsnøglen er baseret på de enkelte projekters forholdsmæssige bidrag til overbelastninger i nettet og anvendes udelukkende til en beregningsmæssig fordeling af omkostninger. Fordelingsnøglen vil variere med blandt andet havmølleparkernes geografiske placering. I den aktuelle fordelingsnøgle henføres ca. 60 pct. af omkostningerne fra de interne netforstærkninger til udbygningen af forbindelserne til Norge og Tyskland, mens de resterende henføres til udbygningen med havmøller.

 

Som det fremgår planlægges og udbygges transmissionsnettet samlet ud fra en række hensyn. Det er ikke muligt at angive, hvor stor en andel af den samlede interne udbygning, der skyldes henholdsvis vindkraft, transit, forsyningssikkerhed mv. Den beskrevne fordelingsnøgle kan udelukkende anvendes til en forholdsmæssig fordeling af omkostningerne på de forskellige projekter.”

 

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

 

Connie Hedegaard